Komentari (0)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pozdrav svim Hrvatima! Ja se slazem da je nama u interesu da ne dozvolimo Srbima da se odvoje, jer samo tako cemo moci da nastavimo nas program prosirenja i uticaja na cijelu Bosnu koja je zapravo nasa. Ali isto tako mislim da smo dovoljno teritorija osvojili u posljednjem ratu i da smo domovinu ovaj put ocistili do kraja. Ja znam da u budicnosti mozemo postici totalno preobracenje muslimanskog naroda ako nastavimo sa nasim programom hrvatizacije Bosne, ali isto tako znam da cemo time pomutiti cistotu krvi naseg naroda. Znam da smo iskorijenili Srbe u domovini pokatolicavanjem i ostalim stavkama naseg domovinskog programa, sto je dovelo do nase potpune nezavisnosti, ali, iako se slazem da je taj program bio koristan nasoj domovini, ne slazem se sa cinjenicom da su neki od danasnjih Hrvata pokatoliceni Srbi i po neki musliman. Istina da nam je to koristilo, ali ono sto koristi nasoj crkvi ne koristi i nasemu narodu. Ja licno ne zelim da se nas narod mijesa i smatram da je to misljenje vecine Hrvata. Mi smo uspjeli da se odrzimo kao rasa i narod kroz stoljeca pa stoga ne zelim da se nasa cista krv mijesa sa drugim narodima. Ja sam zadovoljan velicinom nase domovine i prostorima koje smo osvojili u proslom ratu i ne zelim vise da se mijesam sa ostalima, bilo to korisno za nas ili ne. S tom stavkom u vidu, ja podrzavam odvajanje Srba, sto ce koristiti i nama kao povod za odvajanje, a i buduce pripajanje domovini. Najveci interes Hrvatskog naroda u Herceg-Bosni je pripajanje domovini i ocuvanje nase ciste hrvatske krvi, nasih hrvatskih obicaja, naseg hrvatskog duha i vjeroispovjesti, sto je jedino moguce odvajanjem od Federacije. Ovo je misljenje svih Hrvata koje ja znam. Svi Hrvati zajedno za domovinu!
Ratna osteta??? Za sta??? Po drugi put ste nas izdali.... i sad jos da vam platimo?? ... Zelim vam puno srece sa vasim "komsijama ili susedima" ... Ante &cO ostre nozeve ... Mi smo se naucili...Nikad vise...jebes Shugoslaviju od srpske krvi napravljena i u srpskoj krvi srusena.... a za ove tkz bosnjake ( plasticni naziv) .... zapamtili smo 1941, zato vas nismo cekali golih ruku... PS: za onaj fazon SER i MO... mjesate dva jezika
... MISLISH NA SVOJU MAMU GUSLAR ??? ONA NAS CHEKA ???
to vas ceka balije
Sedi guslar na dželatskom panju gusle su mu ruke, gudalo mu kama vene su mu strune, melodiju tvore prateći žalopojku uma što se slama u bolu pod sečivom, u krvi i klanju u finišu bezumlja, na vrhuncu noćne more vrišti, a glas njegov mrtvo nebo ore u pravcu neme noći ravnodušnog meseca diže svoje ruke krvlju oblivene pod pritiskom nemoći njegov glas se preseca ustaje, uz muke u ništavilo da krene
OVAJ CHLANAK IZNAD JE DOBAR ZA SVE ONE KOJI SU LAKI NA RIJECHI "USTASHA"
OSNOVAN PRVI PARTIZANSKI ODRED U HRVATSKOJ 22. lipnja - Dan osnivanja sisačkoga partizanskog odreda i njegov odlazak u borbu Republika Hrvatska obilježava kao svoj blagdan - Dan antifašističke borbe koja je donijela uspostavu federalne hrvatske države i uvrstila je u red pobjednika u 2. svjetskom ratu. Bio je to dramatičan dan i u svjetskim razmjerima. Rano ujutro nacistička Njemačka na širokoj fronti prema Lenjingradu, Kijevu i Moskvi napala je Sovjetski Savez i tako prekinula kratkotrajno savezništvo Hitlera i Staljina. Na vijest o tome događaju, bez ikakvih naloga sa strane, sisački Hrvati, komunisti i antifašisti krenuli su pod vodstvom Vlade Janjića Cape u šumu, u borbu s Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom. Do tog trenutka, službeno u sklopu Kominterne, kao glavni neprijatelj komunista nije bila označena fašistička osovina, nego zapadne imperijalističke zemlje. Ipak, hrvatski domoljubi, komunisti, nisu čekali proglase i pozive koji su kasnije zaredali. Krenuli su u akciju, svjesni velikog preokreta na istoku, ali i potrebe da u nacionalno-oslobodilačkoj borbi pridonesu slomu fašizma i stvaranju nove državne zajednice - federativne Jugoslavije, u kojoj će, kako su se nadali, i Hrvatska biti ravnopravna federalna država. Iako u Hrvatskoj tada nije bilo uvjeta za pokretanje ustanka širokih razmjera, ipak je bilo komunista i Hrvata koji su antifašistički mislili i gradili budućnost na demokratskim osnovama. U svome tromjesečnom djelovanju u šumama oko Siska 1. partizanski odred u Jugoslaviji izvršio je nekoliko diverzija na željezničku prugu i telegrafsko-telefonske linije, te organizirao ilegalni i propagandni rad u Sisku i okolnim selima. Sastavljen isključivo od Hrvata, odred je razbijao nacionalnu podvojenost što su je stvorile ustaše, pa je njegov kasniji dolazak na Baniju imao velikog odjeka među tamošnjim srpskim pučanstvom. Počevši od Siska kroz teške godine rata, ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno, sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret. To je omogućilo stvaranje hrvatskog antifašističkog sabora ZAVNOH-a i konstituiranje federalne države Hrvatske koja je izašla iz rata kao pobjednik na strani savezničkih demokratskih snaga. Poslije partizanske borbe utvrđene su i granice Hrvatske, a vraćeni su joj i oteti dijelovi - Istra, Rijeka, Zadar i jadranski otoci. No, Hrvatska nije mogla ostati u sklopu jugoslavenske federacije zbog neravnopravnog položaja.
SANJAJ SANJAJ KLOKANE OPANCHARU I DJOKANE
ZA MUSLIMANE TREBA UVESTI DOZIVOTNO VIZE ILI JOS BOLJE TU GAMAD NIGDJE NE TREBA NI PUSTITI DA ODU JER SAMO PRLJAJU NAM NASU LIPU HRVATSKU I OSTALE KATOLICKE ZEMLJE :GRANICA NA BRADINI,,,ZIVILA AMERIKA BUSH ,PAPA I VATIKAN:::::::
TVOJ ZADNJI KOMENTAR 18:55:02 ???
ZA OSMANA: Ej osmane, haj ako imas kojeg jarana sa strane u nekoj dalekoj zemlji, reci mu da posalje komenatr na pvu stranicu. Budite u isto vrijeme na starnici i reci mi onda sta vidis. Drugo, de malo provjeri usput kod web mastera i administratora ove stranice kako je uskladjen sat na ovoj web stranici... Jos jednom, cestitam ti na pokusaju da ispadnes pametan.
ZA OSMANA: Ej osmane, haj ako imas kojeg jarana sa strane u nekoj dalekoj zemlji, reci mu da posalje komenatr na pvu stranicu. Budite u isto vrijeme na starnici i reci mi onda sta vidis. Drugo, de malo provjeri usput kod web mastera i administratora ove stranice kako je uskladjen sat na ovoj web stranici... Jos jednom, cestitam ti na pokusaju da ispadnes pametan.
Normalno u evropu idu samo najbolji a pitari u sandjak
LJUDI, SHTO JESTE JESTE, OVAJ SHTO SE PODPISUJE SA "Republika Hercegovina" DOBRO KAZHE. UMJESTO SHTO MI PLJUJEMO PO SVEMU, TREBA MALO DICHI PRKNO I UFATITI SE RADA. NEK SE NIKO NE NADJE UVRIJEDJEN ALI RACHUNICA JE JEDNOSTAVNA, - KOLIKO PLATISH TOLIKO SE KLATISH NECHE NAMA ZAPAD DUGO POMAGATI ZAPAMTITE TO. A ONDA CHEMO OPET SVI U GLAS KUKATI I GOVORITI SHTO NAS NE OKUPIRASHE KAO I ZA AUSTRIJANCE I SHVABE. E SAD ZNAM DE CHE SE DOSTA VAS POCHETI SHPRDATI SA OVIM ALI KAKO HOCHETE SAMO DA ZNATE PARA JE SVE A BITI U KAFICHIMA OD 10 UJUTRO DO 10 NAVECHE I PUSHITI I PITI KAFE NIJE NACHIN DA SE ZARADI. DOKLE GOD JE TAKO, NEMA NISHTA OD NAS.
é ko da je velika sreca za hrvate sr´to hrvatska ulazi u EU... pa oni da su pametni ne bi nakd u e u i nato pakt ulazili... to su mafijaske organizacije, uzimaju reket po onom starom sistemu plati pa cu te braniti... koji ce njima kurac clanstvo u eu kad s´vakako mogu putovat sa sarom gdje god hoce, a sto se ekonomije tice, oni imaju sbvakako one povlastice sa zevropskim zemljama ok trgovine i bescarinskih zona...fakat mi nisu jasnu sta ce u eu...imaju jadran to ima je zivot...jebo evropu... samo ne znam sto slave ovi hercegovci i ostali debili, al sta ces kad je to sve polu pismeno i ne konta dosta stvari u zivotu