Jučerašnji masakr jedan u nizu
77

Hronologija krvavih pohoda u Americi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Jučerašnji masakr u osnovnoj školi Sandy Hook u Cennecticutu, samo je jedan u nizu krvavih pohoda u novijoj historiji Sjedinjenih Američkih Država (SAD), svjetskom lideru sa najviše registrovanih primjeraka vatrenog oružja po glavi stanovnika.

Dvadesetogodišnji Adam Lanza u petak je u osnovnoj školi Sandy Hook u gradu Newtown u američkoj saveznoj državi Connecticut ubio 26 osoba, od kojih je 20 djece starosne dobi od pet do deset godina.

Poslije strašnog masakra iz 1927. godine kada je u napadu u školi Bath u SAD-u ubijeno 45 osoba i u poznatom napadu “Virginia Tech” 2007. godine kada su ubijene 32 osobe, masakr u Connecticut je treći najveći u historiji SAD-a.

Iako su povećano otuđenje i usamljenost građana kao i psihički problemi važan faktor, stručnjaci tvrde da su jednostavan i lak pristup oružju i fleksibilni zakoni koji omogućavaju korištenje oružja u mnogim državama SAD-a značajni faktori koji doprinose velikom broju masakara u ovoj državi, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Osim što je u 50 država SAD-a dozovljena upotreba oružja na javnim mjestima, od oko 300 miliona stanovnika SAD-a, njih 270 miliona posjeduje registrovano oružje. U svijetu, svaki treći korisnik registrovanog privatnog oružja, nalazi se u SAD-u.

Međutim, u SAD-u se zbog upotrebe oružja od strane pojedinaca do danas dogodilo nekoliko velikih tragedija, a posljednja je tragedija u Connecticutu prije koje se desila i velika tragedija u Coloradu, kad je u kinodvorani ubijeno 12, a ranjeno više od 58 ljudi.

Skoro svake dvije ili tri godine u toj zemlji se desi tragedija koju poruzrokuje napadač korištenjem privatnog oružja.

Takva tragedija desila se 2011. godine, kada je u gradu Tuscon u Arizoni, tokom govora člana Predstavničkog doma Gabrielle Giffordsa, osoba po imenu Jared Lee Loughner otvorila vatru i usmrtila šest osoba.

U napadu 2009. godine u jednoj vojnoj bazi, uposlenik baze Nidal Malik Hasan usmrtio je 13 vojnika, a ranio njih 29.

U 2007. godini na Državnom univerzitetu u Virdžiniji, student tog univerziteta Seung-Hui Cho izvršio je oruažni napad u kojem su život izgubile 32 osobe, dok je 17 povrijeđeno.

Nadalje, u 1999. godini desio se napad u Gimnaziji Columbine, u državi Colarado, u kojem su učenici Eric Harris i Dylan Klebold usmrtili 12 svojih kolega i jednog profesora, dok je 21 učenik povrijeđen.

U 1996. godini na Univerzitetu u Teksasu, Charles Joseph Whitman usmrtio je 16 osoba i ranio 32.

Također, 1997. godine u školi u Bathu, Andrew Kehoe je izvršio oružani napad u kojem je ubijeno 38 učenika osnovne škole, dva učitelja i četiri odrasle osobe.

Prema statističkim podacima Centra za privatno naoružanje, SAD je na prvom mjestu u svijetu po broju osoba koje posjeduju oružje. SAD zauzima prvo mjesto u svijetu i po broju građana koji posjeduju oružje, jer od 100 građana, njih 96 posjeduje oružje.

Svake godine od posljedica korištenja oružja u rukama građana pogine oko 100 hiljada građana SAD-a, dok oko 30 hiljada građana nastrada u nesrećema i samoubistvima u kojima se koristi vatreno oružje.