Svijet
68

Hosni Mubarak pušten iz zatvora

Klix.ba
Zatvor Tora (Foto: AFP)
Zatvor Tora (Foto: AFP)
Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak je pušten iz zatvora nakon što je uložio žalbu na pritvor.

Mubarak je helikopterom prevezen iz zatvora Tora u Kairu, a bit će smješten u kućni pritvor. Osamdesetpetogodišnji bivši egipatski lider je optužen za korupciju i saučesništvo u ubijanju demonstranata tokom protesta u kojim je i svrgnut s vlasti 2011. godine.

Njegovo puštanje na slobodu su mnogi komentarisali kao nepoštivanje promjena koje su uslijedile nakon protesta.

Medicinski helikopter je stigao u zatvor Tora u četvrtak, a ispred zatvora su se okupile Mubarakove pristalice. Egipatska televizija je prikazala Mubarakovo prebacivanje u helikopter, kako bi bio prevezen u vojnu bolnicu u Kairu.

Mubarakovo oslobađanje je uslijedio nakon što je u srijedu egipatski sud presudio da on mora biti oslobođen u slučaju korupcije. Na suđenju je izneseno da je Mubarak primao poklone od državnog izdavača al-Ajrama.

Egipatski premijer Hazem el-Bevlaw je rekao da će Mubarak nakon puštanja iz zatvora biti smješten u kućni pritvor. On je osuđen prošle godine na zatvorsku kaznu zbog saučesništva u ubistvima demonstranata, ali je zbog usvajanja njegove žalbe sud naredio novo suđenje. Novi proces je počeo u maju, ali je Mubarak pušten na slobodu jer je istekao maksimalni period, koji može provesti u pritvoru.