Svijet
0

Mubarak ide u kućni pritvor nakon izlaska iz zatvora

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Egipatski premijer danas je naložio da bivši predsjednik Egipta Hosni Mubarak bude stavljen u kućni pritvor, kada izađe iz zatvora poslije više od dvije godine.

Premijer Hazem el-Beblavi je, u saopćenju, naveo da je naložio stavljanje Mubaraka u kućni pritvor, u okviru vanrednih mjera usvojenih ovog mjeseca, prenosi AP.

Upravnici zatvora su rekli da će Mubarak biti oslobođen danas.

Egipatski sud je jučer naložio puštanje Mubaraka na slobodu zato što više nema zakonskih osnova za njegovo zadržavanje. Žalbu su uložili njegovi branioci na suđenju za korupciju.

Hosniju Mubaraku se sudi za korupciju zbog toga što je, navodno, primao poklone od egipatskog državnog dnevnika "Al-Ahram".

Mediji u Kairu prenose da je njegova porodica uplatila novac koji odgovara vrijednosti poklona koje je Mubarak, navodno, primio.

Mubaraku se sudi i za saučesništvo u ubistvu demonstranata tokom protesta koji su doveli do njegovog svrgavanja 2011. godine, poslije 30 godina provedenih na vlasti.

Mubarak (85) je osuđen u junu prošle godine na doživotnu robiju zbog ubijanja demonstranata tokom arapskog proljeća, ali je poslije uložene žalbe u januaru ove godine donijeta odluka da se ponovi suđenje, prenosi Tanjug.

Suđenje je ponovo počelo u maju, ali je Mubarak odslužio maksimalnu kaznu predviđenu za period uoči poćetka suđenja.