{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hollande: Novi početak i za Francusku i za Evropu

S
7.5.2012. u 10:45
1
11
Hollande: Novi početak i za Francusku i za Evropu
1
Hollande: Novi početak i za Francusku i za Evropu
Francois Hollande (Foto: AFP)
Novoizabrani francuski predsjednik Francois Hollande u svom prvom govoru najavio je prestanak teških ideoloških podjela u Francuskoj i poručio da je ovo novi početak i za Evropu, javio je dopisnik Srne.
Hollande se predstavio kao predsjednik "zajedničke ideje" i prestanka teških ideoloških podjela koje su uočljive i u izbornim rezultatima prvog kruga odnosno kao predsjednik "okupljanja", kako to nazivaju Francuzi. On je najavio da će odmah danas početi kontakte sa drugim evropskim liderima, "počevši sa Njemačkom".

"Oči Evrope i svijeta uprte su u nas. Biće ovo i novi početak za Evropu", rekao je Hollande. Obraćajući se prvenstveno Francuzima, on je akcenat stavio na ono što je bilo u središtu i njegove predizborne kampanje, a to je više razumijevanja za "male" ljude i pravednija raspodjela tereta krize. "Prvi zadatak predsjednika jeste da okupi narod i da nađe rješenja za probleme, a mnogo ih je pred nama. Francuska je prošla mnoge teške periode u istoriji i uspjela je naći izlaz, pa ćemo ga naći i ovaj put. Uvjeren sam u to", rekao je Hollande.

Govoreći o finansijskoj krizi, on je rekao da Francuska mora smanjiti deficit i dug, ali je sugerisao da je završena "teška politika bolnih rezova" koju je dosadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy smatrao neophodnom. Hollande je rekao da će jedan od prioriteta njegovog petogodišnjeg mandata biti obrazovanje i poboljšanje statusa mladih. On je zahvalio dosadašnjem predsjedniku Sarkozyju na trudu i naporu koji je uložio u posljednjih pet godina.

Neki od Hollandeovih najbližih savjetnika u prvim intervjuima rekli su da nije sigurno da će Pariz ratifikovati sporazum o fiskalnoj disciplini koji su dogovorili evropski lideri, a koji je bio zajedničko "djelo" Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja. Među prvima koji su čestitali Hollandeu na pobjedi bili su njemačka kacelarka Angela Merkel koja ga je pozvala u Berlin i britanski premijer David Cameron.

Očekuje se da će novi predsjednik Francuske preuzeti dužnost 16. maja, jer do 15. maja traje prelazni period prenosa vlasti, a to je ujedno i dan do kojeg dosadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ima pravo da boravi u Jelisejskoj palati. Pobjedu socijalističkog kandidata mnogi građani Pariza slavili su cijelu noć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: