Svijet
2

Francuska: Pobjeda Hollandea službeno će biti objavljena 10. maja

FENA
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Službena objava pobjede Francoisa Hollandea na predsjedničkim izborima u Francuskoj zakazana je za 10. maj. Bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy će predati dužnost Hollandeu, kao sedmom francuskom predsjedniku do 15. maja, u palati Elysee. Nakon primopredaje, Hollande će imenovati novog premijera i osnovat će novu vladu.

Novi predsjednik će, po tradiciji, prvo posjetiti Njemačku i sastat će se s premijerkom Angelom Merkel.

Savjetnik Hollandea Jean-Marc Ayrault, izjavio je da je velika razlika u ekonomskim pogledima Hollandea i Merkel, javlja u ponedjeljak turska agencija Anadolija.

" Angela Merkel i Francois Hollande imaju dosta različitih viđenja. Oboje trebaju napraviti korake jedno prema drugom", kazao je Ayrault.

Hollandeov prvi ispit u inostranstvu desit će se na samitu G-8, koji će se održati u SAD-u, 18. i 19. maja. Nakon toga, Hollande će prisustvovati na samitu NATO-a, u Chicagu, 20. i 21. maja, gdje će se sastati i s premijerom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Očekuje se da će taj sastanak popraviti zategnute odnose između Francuske i Turske.

Nakon posjeta novog predsjednika inostranstvu, u Francuskoj će opet zavladati biračka atmosfera. Prvi krug općih izbora će se održati 10. juna, a drugi krug 17. juna.

Hollande će kao predsjednik prvi put predstavljati svoju zemlju na samitu EU-a 28. i 29. juna.