Drugi krug
1

Francuzi biraju predsjednika, očekuje se pobjeda Hollandea

SRNA
U Francuskoj se danas odražava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima se očekuje pobjeda socijaliste Francoisa Hollandea.

U prvom krugu Hollande je osvojio 28,6 posto glasova, dok je aktuelni predsjednik Nicolas Sarkozy dobio podršku 26,2 odsto građana.

Predizbornom kampanjom dominirale su kriza evrozone i rastuća nezaposlenost, navodi BBC.

Glasačka mjesta u kontinentalnom dijelu zemlje i na Korzici otvorena su jutros u 8.00, a zatvaraju se večeras u 18.00, dok će  u velikim gradovima vrijeme za glasanje biti produženo za dva sata.

Predsjednički kandidati učestvovali su u srijedu u žestokoj debati, koju je pratilo 17,9 miliona ljudi.

Sarkozy je rekao da je otklonio recesiju i da će sačuvati "jaku Francusku", dok Oland tvrdi da je Francuska u "ozbiljnoj krizi" i da su potrebne promjene.

Oland je dodao da bi na rezultat mogao da utiče odziv birača, dok je Sarkozy mišljenja da nikada do sada izbori nisu bili toliko neizvjesni.
Obojica su posljednjih dana kampanje apelovali na glasače koji su u prvom krugu glasali za lidera desnice Marine Le Pen i kandidata centra Francois Bayroua  da ih podrže u drugom krugu.

Le Penova, za koju je u prvom krugu glasalo 6,4 miliona glasača, rekla je da će u glasačku kutiju ubaciti prazan listić, ali je pozvala svoje pristalice da glasaju prema svojoj savjesti.

 Bayrou koji je osvojio devet posto glasova u prvom krugu 22. aprila, rekao je da će u drugom krugu podržati Hollandea.

Sakrozy, koji je na vlasti od 2007. godine, obećao je da  će smanjiti veliki budžetski deficit i oporezovati ljude koji zbog poreza napuštaju zemlju.

Hollande je obećao da će povećati poreze velikim korporacijama i osobama koje godišnje zarađuju više od jedan milion eura.

On želi da poveća minimalne plate, uposli još 60.000 nastavnika i spusti starosni prag za odlazak u penziju sa 62 na 60 godina za neke radnike.
Nakon predsjedničkih izbora u junu će uslijediti i parlamentarni.

Prve procjene rezultata Instituta za ispitivanje javnog mnjenja očekuju se odmah po zatvaranju biračkih mjesta. 

Pravo glasa ima 46 miliona birača.