Desnica ili ljevica?
0

Francuzi danas biraju predsjednika

SRNA
Sarkozy ili Hollande (Foto: AFP)
Sarkozy ili Hollande (Foto: AFP)
Građani Francuske danas biraju predsjednika, u vrijeme opšteg nezadovoljstva povodom krize u eurozoni i visoke stope nezaposlenosti.

Predsjednik Nicolas Sarkozy pokušat će da osvoji drugi mandat, uz napomenu da samo on može da očuva snagu Francuske. Njegov najozbiljniji protivkandidat je socijalista Francois Hollande, koji kaže da je došlo vrijeme da umjesto desnice vlada ljevica.

Na izborima ima deset kandidata, a ako nijedan ne osvoji više od 50 posto glasova, 6. maja bit će održan drugi krug.

Birališta će širom Francuske biti otvorena od 8.00 do 18.00 sati, a u velikim gradovima do 20.00 sati, poslije čega se očekuju i prvi zvanični rezultati.

Sarkozy, koji obavlja funkciju od 2007. godine, obećao je smanjenje velikog budžetskog deficita i oporezivanje ljudi koji napuštaju zemlju da ne bi plaćali porez, prenio je BBC.

On je pozvao na usvajanje zakona "Kupujmo evropsko" za javne ugovore i zaprijetio da će povući Francusku iz Šengenskog sporazuma ukoliko ostale članice ne učine više na suzbijanju imigracije iz vanevropskih zemalja.

Hollande je obećao da će povećati poreze velikim korporacijama i osobama koja godišnje zarađuju više od milion eura. On želi da poveća minimalnu zaradu, zaposli još 60.000 nastavnika i smanji starosnu granicu za odlazak u penziju pojedinih radnika sa 62 na 60 godina.
Ukoliko bude izabran, Hollande će biti prvi ljevičarski predsjednik Francuske od Francoisa Mitteranda, koji je odslužio dva sedmogodišnja mandata od 1981. do 1995. godine. Francuski predsjednici sada se biraju na pet godina.