Svijet
4

Hollande: Francuska se obavezala na dvodržavno rješenje bliskoistočnog sukoba

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Francuska se obavezala na dvodržavno rješenje bliskoistočnog sukoba, izjavio je predsjednik Francois Hollande, sedmicu nakon što je Donald Trump prekinuo međunarodni konsenzus odstupajući od tog cilja.

Francuski čelnik je, obraćajući se krovnoj grupi jevrejskih organizacija CRIF, izjavio da je dvodržavno rješenje jedini garant da Izrael ostane "pluralističko i demokratsko društvo".

Njegovi komentari uslijedili su nakon odmicanja američkog predsjednika od ideje nezavisne palestinske države koja bi egzistirala pokraj Izraela.

Dvodržavno rješenje dugo je bilo ključni element američke i međunarodne politike i Trumpov odmak naišao je na negodovanje drugih svjetskih sila kada je dao te izjave prošle sedmice.

Hollande je kazao kako je jedini put ka miru na Bliskom istoku postojanje Izraela i Palestine jednih pored drugih.

Izjavio je da je na Izraelcima i Palestincima da dođu do sporazuma u svim pitanjima, posebno oko statusa Jerusalema.

Francuska će nastaviti da nadzire omogućavanje slobode vjeroispovijesti za Jevreje, kršćane i muslimane u svetom gradu, rekao je Hollande.

"To je francuska pozicija i siguran sam da se ona neće promijeniti", izjavio je francuski čelnik, sedmicama prije nego što bio trebao napustiti dužnost, prenosi AFP.