|

Holandskom ambasadoru zabranjen povratak u Ankaru, otkazani zvanični sastanci

Holandskom ambasadoru zabranjen povratak u Ankaru, otkazani zvanični sastanci
83
Klix.ba
14.3.2017. u 08:27
90
komentara
83

dijeljenja
Holandskom ambasadoru zabranjen povratak u Ankaru, otkazani zvanični sastanci Foto: AFP
Turska je najavili niz mjera u vezi s holandskom odlukom da blokira njihove ministre u provođenju kampanje za referendum.
Dopremijer Numan Kurtulmus kazao je da će holandskom ambasadoru biti zabranjen povratak u Ankaru, a da su visokopolitički razgovori suspendovani.

Pokušaji Turaka da održe proteste u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Holandiji su zaustavljeni. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Holanđane i Nijemce za nacizam.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je Holandiji "punu podršku i solidarnost".

Holandski ministar vanjskih poslova izdao je upozorenje na putovanje u Tursku kazavši građanima da prate dešavanja.

Holanđani u srijedu izlaze na generalne izbore uoči kojih se pojavila zabrinutost od radikalizma. Premijer Mark Rutte kazao je da je blokirao proteste Turaka iz sigurnosnih razloga. Cilj je bio ohrabriti veliki nroj Turaka koji žive u Evropi da na referendumu o povećanju ovlaštenja predsjednika 16. aprila zaokruže "da".

"Nećemo dozvoliti avionima u kojima se nalaze holandske diplomate da slete u Tursku niti da koriste naš zračni prostor", rekao je Kurtulmus.

Istakao je kako su razgovori otkazani, te da je upućen savjet parlamentu da se povuče iz bilateralne prijateljske grupe.
Prijavi grešku


Komentari (90)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...