{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Holandski mediji: Ozbiljna kašnjenja na suđenju Šešelju, presuda tek 2015. godine

A
7.11.2014. u 09:40
9
3
Holandski mediji: Ozbiljna kašnjenja na suđenju Šešelju, presuda tek 2015. godine
9
Holandski mediji: Ozbiljna kašnjenja na suđenju Šešelju, presuda tek 2015. godine
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Nakon što je Sudsko vijeće Haškog tribunala jučer donijelo odluku da Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, holandski mediji navode da je tokom suđenja haškom optuženiku i lideru Srpske radikalne stranke (SRS) bilo ozbiljnih kašnjenja koja su usporila iznošenje konačne presude.
Tako holandski portal "Nd" podsjeća da je Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu.

"Sudsko vijeće je odobrilo privremeno puštanje na slobodu lidera sprskih ultranacionalista Vojislava Šešelja. Šešelj boluje od raka i sada je dobio dozvolu da može putovati u svoju domovinu na liječenje, pod uvjetom da nema kontakt sa svjedocima i žrtvama zločina za koje je osumnjičen”, navodi ovaj holandski medij.

Holandski magazin "Nos" navodi da će "Šešelj, ozloglašeni osumnjičeni za ratne zločine, privremeno biti na slobodi iz zdravstvenih razloga. Šešelj se u Holandiji nalazi od 2003. godine", piše ovaj magazin.

Naglašava se da sudski postupak protiv Šešelja predstavlja jedan od najdužih postupaka u historiji Haaškog suda.

"Predmet protiv Šešelja je jedan od najdužih postupaka u historiji Tribunala. On se žalio na svakom koraku. Nekoliko puta je štrajkovao glađu. Dešavala su se kažnjenja tokom postupka", piše magazin.

Navodi i da je prošle godine Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo zahtjev Šešelja za izuzeće sudije Frederika Harhofa zbog sumnje u njegovu nepristrasnost.

Poznati portal "Nu.nl" navodi da će, u svakom slučaju, presuda u slučaju Šešelja morati čekati još najmanje godinu dana.

"Sudija je zamijenjen u toku procesa, a novi sudija tvrdi da mu treba vremena do ljeta 2015. godine da pročita na stotine hiljada stranica u ovom predmetu", piše ovaj portal.

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ove sedmice je zatražilo od Holandije i Srbije da se izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Vlada Srbije nakon toga je dostavila Haškom tribunalu uslovne garancije za puštanje Šešelja.

Milovan Bojić, član ljekarskog konzilija koji je posjetio lidera SRS-a u Haagu, je izjavio da je zdravstveno stanje Šešelja ozbiljno i da postoje elementi "životne ugroženosti" i definitivne metastaze na jetri. Šešelju je prethodno dijagnosticiran i rak debelog crijeva.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu pod optužnicom za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. Od tada se nalazi u Pritvorskoj jedinici u Haagu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želio da iznosi nikakve argumente odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: