Regija
58

Tužilaštvo traži Šešeljevo vraćanje u pritvor

Klix.ba
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Haško tužilaštvo zatražilo je od Sudskog vijeća da naloži vraćanje predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja s privremene slobode u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala.

Kako se navodi u podnesku glavnog tužioca Sergea Brammertza, Šešelj je svojim javnim istupima u kojima je rekao da se neće vratiti u Haag, te prijetnjama svjedocima koji su sarađivali s Haškim tužilaštvom „doveo u pitanje povjerenje Sudskog vijeća“, koje mu je odobrilo privremenu slobodu.

"Šešelj je jasno pokazao da njegovo loše zdravstveno stanje nije prepreka da neprimjereno javno istupa i to na način koji je uvredljiv za predstavnike žrtava. On je iznio stavove koji dovode u pitanje ocjenu Sudskog vijeća o njegovom zdravlju“, navodi Brammertz.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je naveo da bi se Šešelj trebao vratiti u Haag, nakon čega bi se održalo novo ročište na kojem bi se "jasno precizirali uslovi pod kojima bi optuženi mogao biti pušten na slobodu“.

Haški tribunal je zbog teškog zdravstvenog stanja početkom novembra odobrio privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, koji se preko 11 godina nalazi u pritvoru u Haagu.

Sudi mu se za zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Šešelj se u pritvoru u Holandiji nalazi od 2003. godine, kada se dobrovoljno predao Haškom tribunalu. Izricanje presude bilo je planirano za oktobar prošle godine, ali je odloženo nakon izuzeća jednog sudije zbog navodne pristrasnosti i imenovanja novog člana, kojem je potrebno vrijeme da se upozna s predmetom.