Ubijeno 15 Palestinaca
0

Hitan sastanak Arapske lige zbog izraelskog napada na Gazu

FENA
Arapska liga najavila je u subotu da će u nedjelju održati hitan sastanak radi diskusije o izraelskom zračnom napadu na pojas Gaze, u kome je ubijeno 15 Palestinaca, kazao je glasnogovornik te lige.

"Arapska liga je primila molbu palestinske strane i nakon pregovora odlučeno je da se održi hitan sastanak na nivou stalnih predstavnika", rekao je Mahmud Abdel Aziz, prenose agencije.

Izraelski mediji navode da je u subotu nastavljeno raketiranje južnog Izraela iz pojasa Gaze, nakon nekoliko udara izraelskih vazduhoplovnih snaga na tu palestinsku teritoriju rano jutros, u kojima je ubijeno troje ljudi, uključujući i petogodišnjeg dječaka, navode palestinski izvori.

Još četiri Palestinca ubijena su u petak u nekoliko zračnih udara, dok su navodno pokušavali da ispale rakete na Izrael.

U petak, dan nakon serije smrtonosnih napada na jugu Izraela blizu granice s Egiptom, u kojima je ubijeno osam Izraelaca, nasilje je nastavljeno i ispaljeno 30 projektila iz pojasa Gaze na južnu izraelsku teritoriju.

U znak odmazde za seriju napada, izraelska vojska je još u četvrtak bombardiralapojas Gaze, ubivši osmoro Palestinaca, uključujući i vođu Narodnih komiteta otpora, organizacije koju Izrael krivi za krvoproliće.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odmah je zaprijetio da je to samo početak odmazde.

Kako tvrdi egipatska strana, izraelske snage su u potjeri za napadačima ubile i pet pripadnika egipatskih snaga sigurnosti.

Izraelski zvaničnici navode da su se napadači ubacili u Izrael iz pojasa Gaze preko Sinaja, optuživši egipatsku stranu da gubi kontrolu nad tim područjem.

Kairo je u međuvremenu odlučio da povuče svog ambasadora u Izraelu dok ta zemlja ne pruži rezultate istrage o incidentu u pograničnom području u kojima su također ubijena petorica pripadnika egipatskih sigurnosnih snaga i ne izvini se za neodgovorne izjave o Egiptu.

To se smatra potvrdom rastuće napetosti između dvije susjedne zemlje.