Jedna osoba povrijeđena
0

Novi izraelski napad nakon dogovora o prekidu vatre

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan Palestinac je poginuo u novom izraelskom napadu na Gazu, nekoliko sati nakon što je dogovoren prekid vatre uz posredovanje Egipta.

Jedna osoba je povrijeđena u ovom napadu u južnom pograničnom gradu Rafi, a iz Izraela je saopšteno da su se oni pripremali da ispale raketu.

Egipat pokušava da isposluje primirje nakon što je u odmazdi Izraela ubijeno devet palestinskih militanata u Gazi i jedan izraelski civil u Aškelonu.

Ovo je najozbiljnije nasilje od razmjene zarobljenika dvije strane, ocjenjuje BBC.

Početkom mjeseca 477 palestinskih zatvorenika oslobođeno je iz izraelskih zatvora u zamjenu za vojnika Gilada Šalita.

Još 500 palestinskih zatvorenika biće oslobođeno krajem godine u sklopu sporazuma između Izraela i Hamasa.

U najnovijem napad očevici kažu da je ubijen militant Ahmad Džargun, član Demokratskog fronta za oslobođenje Palestine (DFLP). Istoj grupi pripada i povrijeđena osoba.
Prekid vatre trebalo je da počne jutros oko sat vremena nakon ponoći, ali izraelski zvaničnici kažu da je razmjena vatre nastavljena i danas. 

Portparol policije Miki Rozenfeld rekao je agenciji Frans pres da je 12 raketa ispaljeno na Izrael tokom noći.

Pozivajući se na vojne izraelske izvore agencija AP navodi da je izraelski avion gađao šest militanata u Gazi tokom noći.

Izraelski zvaničnici zatvorili su škole u južnim oblastima u radijusu od 40 kilometara od Gaze, kao i Univerzitet Biršiba i nekoliko fakulteta, koji su danas trebali da počnu sa nastavom.

Nakon isteka primirja viši zvaničniik Islamskog džihada rekao je agenciji AFP da je ova grupa posvećena prekidu vatre sve dok je i Izrael.

Izrael je saopštio da je 38 raketa i minobacača ispaljeno na južni Izrael od subote kada je ubijena jedna osoba u Aškelonu, dok su još četiri osobe povrijeđene.
Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi rekao je da je devet osoba poginulo, a 15 je ranjeno u odvojenim napadima na mete militanata.

Izraelski vojni portparol potvrdio je da su bila četiri napada u Gazi i da su mete bili pripadnici Islamskog džihada.