Napetost ne prestaje
0

Egipat: Demonstranti palili izraelske zastave

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Hiljade Egipćana demonstriralo je ispred izraelske ambasade u Kairu zbog pogibije egipatskih policajaca u incidentu na granici sa Izraelom.

Jedan demonstrant popeo se na zgradu i skinuo izraelsku zastavu te postavio egipatsku, javlja BBC.

Demonstranti zahtijevaju protjerivanje izraelskog ambasadora iz zemlje.

Vojna policija bila je raspoređena ispred ambasade, ali nije intervenisala kada je skinuta izraelska zastava. Demonstranti su zapalili više izraelskih zastava uzvikujući "Neka dugo živi Egipat".

Izrael je jučer izrazio žaljenje zbog incidenta na egipatsko-izraelskoj granici kada su vojnici u potjeri za militantima koji su ispalili nekoliko raketa na Izrael, ubili osam militanata.

Kao odgovor na raketiranje Izrael je izveo niz avio napada na mete u Pojasu Gaze i ubio najmanje 15 ljudi.	Palestinski militanti ispalili su više od 20 raketa na Izrael od četvrtka.

Arapska liga, sa sjedištem u Kairu, za danas je najavila hitan sastanak povodom incidenta na granici. U najnovijem nasilju u jučerašnjem raketnom napadu jedna osoba je poginula, a najmanje četiri su ranjene u izraelskom gradu Biršeba.
Izraelki izvori tvrde da je riječ o raketama tipa "grad" i da je dvoje djece lakše povrijeđeno kada su ove rakete pogodile grad Ofakim. Militanti Hamasa potvrdili su da su ispalili više raketa na Ofakim kao odmazdu za izraelske napade.