DMZ
89

Historijski trenutak: Trump se rukovao sa Kim Jong-unom i zakoračio u Sjevernu Koreju

I. P.
Kao što je i najavljeno, američki predsjednik Donald Trump sreo se sa liderom Sjeverne Koreje Kimom Jong-unom u demilitarizovanoj zoni na granici sa Južnom Korejom. Ono što niko nije očekivao jeste da će Trump zakoračiti u Sjevernu Koreju.

Demilitarizovana zona (DMZ) između Sjeverne i Južne Koreje već decenijama predstavlja simbol zaleđenog rata između dvije države. Mjesto susreta Trumpa i Jong-una namijenjeno za pregovore dvije strane, a često je i meta turista zbog 24-satne straže obje države koje plijene pažnju javnosti.

Stražari se na tom mjestu doslovno bez prestanka posmatraju uz izuzetno oprezne smjene straže kako ne bi došlo do neželjenih posljedica kao što je kidnapovanje službenika, što se dešavalo u prošlosti.

Trump se sa Kimom Jong-unom sreo na samoj granici obilježenoj betonskim "pragom" kojeg je nakon rukovanja preskočio i sa sjevernokorejskim liderom se zaputio u zgradu gdje je uslijedio susret pred novinarima.

"Dobro Vas je vidjeti opet. Nisam očekivao da će predsjednik SAD-a ikad adoći ovdje", rekao je Kim Jong-un na engleskom jeziku prilikom rukovanja sa Trumpom.

Nakon toga Trump je zakoračio i postao prvi predsjednik Amerike koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje nakon korejskog rata.

Na sastanak je sa dvojicom predsjednika ušao i čelnik Južne Koreje Moon Jae-in, ali on nije odmah izašao pred novinare. izjave Trumpa i predsjednika Jae-in-a su sulijedile kasnije, a rečeno je kako će biti formiran "pregovarački tim" tri države koji bi trebao da radi na poboljšanju odnosa.