|

Historijski predsjednički izbori u Obali Bjelokosti

Historijski predsjednički izbori u Obali Bjelokosti
0
F
FENA
31.10.2010. u 10:01
0
komentara
0

dijeljenja
Historijski predsjednički izbori u Obali Bjelokosti Foto: AFP
Birališta su u nedjelju otvorena za oko 5,7 miliona birača Obale Bjelokosti na historijskimpredsjedničkim izborima koji treba da okončaju decenije krize u zemlji.
Kriza je započeta državnim udarom na Božić 1999., što se nastavilo neuspjelim pučem iz 2002. i građanskim ratom, a završilo podjelom zemlje. U 50 godina nezavisnosti ta bivša francuska kolonija, a danas prvi svjetski proizvođač kakaa, prvi put je spremna za otvorene i pravične izbore.

Pošto su od 2005. izbori bili odgođeni šest puta, u nedjelju snage treba da odmjere tri političara koja dominiraju političkom scenom otkako je 1993. umro "otac nacije" Felix Houphouet Boigny.

Nekad opozicijski vođa Laurent Gbagbo (65) postao je 2002. šef države u vrlo spornim uslovima. Na vlasti je ostao i nakon 2005. godine kada mu je istekao mandat te izborima želi potvrditi svoj legitimitet u domovini i inozemstvu.

Prvak Demokratske stranke Obale Bjelokosti (PDCI) Henri Konan Bedie (76), koji je naslijedio Houphouet-Boignyja na čelu države, želi se potvrditi nakon poraza koji je pretrpio na Božić 1999. godine kada su ga pučisti svrgnuli s vlasti prvim državnim udarom u historiji te zemlje.

Treći u utrci je bivši premijer Alassane Ouattara (68), predsjednik stranke Okupljanje za republiku (RDR). Izborima Ouattara želi popraviti "nepravdu" nanijetu mu 2000. kada mu je kandidatura bila odbijena pod izgovorom da mu je "državljanstvo upitno", a također teži sprati sa sebe optužbe da je kumovao neuspjelom državnom udaru iz 2002. godine.

Obala Bjelokosti bila je prije zadnjeg burnog desetljeća primjer političke stabilnosti u Africi, čak i "ekonomskog čuda", ali je 18. septembra 2002. zapala u najtežu krizu u svojoj povijesti zbog sukoba pobunjenika i vladinih snaga.

Sukobi su izazvali seobu stanovništva, doveli zemlju u stanje "ni rata ni mira", te je podijelili na sjever pod kontrolom pobunjeničkih Novih snaga (FN) i jug lojalan predsjedniku Gbagbu.

Mirovnim sporazumom iz Ouagadougoua 2007. vođa pobunjenika FN-a postao je premijer i otada je Obala Bjelokosti počela mukotrpne pripreme za predsjedničke izbore.

Zemlja s 21 milijun stanovnika, s 40 posto muslimana, približno toliko kršćana i ostatkom animista, prva je u svijetu po proizvodnji kakaa. Izvoz kakaovca čini 40 posto izvoznog prihoda i 20 posto BDP-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.