|

Obala Bjelokosti dobila dva predsjednika

Obala Bjelokosti dobila dva predsjednika
0
F
FENA
5.12.2010. u 11:25
2
komentara
0

dijeljenja
Obala Bjelokosti dobila dva predsjednika Alassane Ouattara (Foto: AP)
Napeta atmosfera vlada na Obali Bjelokosti nakon što su održane dvije suparničke ceremonije polaganja predsjedničke zakletve u roku od nekoliko sati.
Prvi je u subotu položio zakletvu dosadašnji predsjednik Laurent Gbagbo, čije navode o pobjedi oštro osporava njegov opozicijski protivnik Alassane Ouattara, kao i Izborna komisija, Ujedinjeni narodi i ostali.

Dosadašnji predsjednik Gbagbo je osudio "strano miješanje".

Nekoliko sati kasnije, na drugoj lokaciji u prijestolnici Abidjanu, zakletvu je položio i Outtara.

Dopisnik BBC-a izvještava kako je cilj izbora bio da donesu stabilnost zemlji, nakon desetljeća građanskog rata, ali da sada postoji rizik od daljnje destabilizacije.

Nešto ranije u subotu premijer Obale Bjelokosti Guillaume Soro podnio je ostavku, rekavši da priznaje Alassana Ouattara za novog predsjednika.

Iz svijeta stižu ponovljeni pozivi Laurentu Gbagbou da se povuče s vlasti.

Glavni tajnik afričke, karipske i pacifičke grupe zemalja Mohammed Chambers rekao je da je korištenje predsjedničkog položaja za uzurpaciju vlasti veoma opasno.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da Gbagbo treba ustupiti vlast, dok je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso nazvao Alassana Ouattaru legitimnim pobjednikom predsjedničkih izbora.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...