Svijet
0

Hillary Clinton: Treba preći još dosta puta do jednakosti muškaraca i žena

FENA
Za jednakost žena i muškaraca potrebno je postići ozbiljan napredak, konstatirale su u ponedjeljak najutjecajnije žene na planeti Hillary Clinton i Melinda Gates na godišnjoj sjednici UN-ove komisije za status žene.

Bivša državna tajnica i presjednica fondacije Gates prezentirale su izvještaj u kojem se osuđuje malo napretka ostvarenog od Pekinške konrefencije 1995. godine, na kojoj je donesen akcioni plan za postizanje jednakosti.

"Danas, dvadest godina kasnije, jasno je da još nismo tu, treba još puno da učinimo da bismo to postigli", naglasila je Hillary Clinton.

Dvadeset godina poslije Pekinga, ističe se u izvještaju, malo je žena u političkim instancama, gdje one prestavljaju manje od 30 posto.

U Latinskoj Americi i Africi, samo 20 posto ministara su žene, uglavnom u sektoru zdravstva, obrazovanja i socijalnih poslova.

Žene drže ministarstva budžeta i financija samo u 24 od 189 zemalja u kojim je provedeno ispitivanje, navodi se u izvještaju.

Melinda Gates smatra da ovaj izvještaj bilježi slabe tačke u vezi s jednakošću, ali i da određuje ciljeve za djelovanje".

Izvještaj su izradili Fondacije Clinton i Gates, časopis The Economist i kalifornijski univerzitet u Los Angelesu.