Pokušaj rješavanja krize
0

Hillary Clinton traži hitnu akciju Ujedinjenih nacija u Siriji

Klix.ba
Američka državna sekretarka Hillary Clinton je pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da ponovo pokuša riješiti krizu u Siriji.

Clinton je rekla da je Vijeće sigurnosti trenutno paralizirano i da ne radi ništa po tom pitanju. David Cameron, premijer Velike Britanije, je također zatražio hitnu akciju UN-a.

Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države se zalažu za veće akcije protiv predsjednika Sirije Bashara al-Assada, međutim, Rusija i Kina podržavaju trenutnu vladu.

Clinton je rekla da Vijeće sigurnosti mora prekinuti nasilje i još jednom je zatražila od svih članica da pokušaju pronaći rješenje.

David Cameron je također pozvao na hitne akcije, a na godišnjem okupljanju Generalne skupštine UN-a je rekao da nedavno otkriveni dokazi o zločinima protiv djece bacaju strašnu mrlju na reputaciju UN-a.

Posebno je izdvojio i kritikovao nekoliko zemalja koje se nisu suprotstavile ovim zločinima i koje su u nekim slučajevima pomagale vladavini terora Bashara al-Assada.

Pet stalnih članica vijeća, od kojih svaka ima pravo na veto, se do sada nisu mogle usaglasiti u vezi sa načinom rješavanja krize tokom koje je u posljednjih 18 mjeseci poginulo 27.000 osoba.

Jučer je napadnut i glavni štab sirijske vojske u blizini trga Umayyad, u kojem su prema izjavama sirijskih zvaničnika poginula četiri stražara. Slobodna sirijska vojska i islamistička grupa Ansar al-Islam su preuzele odgovornost za napad.