16 mjeseci nasilja
0

Ashton zatražila akciju i zaustavljanje krvoprolića u Siriji

FENA
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Chaterine Ashton izrazila je u petak žaljenje zbog nesloge u Vijeću sigurnosti Ujednijenih nacija (UN) i pozvala međunarodnu zajednicu na jedinstvenu akciju kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji.

Ona je u saopćenju za medije izrazila "duboko žaljenje" što VS u četvrtak nije uspjelo da donese rezoluciju o Siriji kako bi se povećao pritisak da se nasilje okonča.

"Još jednom pozivam sve članice VS da preuzmu odgovornost da se zaustavi nasilje i patnje sirijskog stanovništva", kaže se u saopćenju.

Ashton je rekla da je poslije 16 mjeseci neprekidnog nasilja od ključne važnosti da međunarodna zajednica preduzme jedinstvenu akciju u cilju zaustavljanja građanskog rata koji bi mogao da ima teške posljedice po cijeli region.

Ona je istakla da će EU nastaviti da podržava mirovni plan međunarodnog izaslanika Kofi Annana.

Procjenjuje se da je preko 15.000 osoba, uglavnom civila, stradalo u borbama snaga lojalnih predsjedniku Basharu al-Assadu i pobunjenika, a prekid vatre koji je Annan dogovorio ne poštuje ni jedna strana.

Rusija i Kina su u četvrtak u VS UN-a blokirale oštru rezoluciju protiv Asadovog režima koju su predložile zapadne sile.