Svijet
22

Hillary Clinton kritikovala Obamu: Kriv je za uspon islamskih ekstremista

Klix.ba
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Hillary Clinton (Foto: Arhiv/AFP)
Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton u nedjelju je kritikovala vanjsku politiku predsjednika SAD-a Baracka Obame, ističući da je napravio propust odlučivši ranije da Amerika interveniše u ratu u Siriji.

Clintonova je u intervjuu za The Atlantic prigovorila Obami da je odlukom da se ne miješa u pobudu naroda protiv predsjednika Bashara al-Assada napravio prostor za jačanje islamskih ekstremista u Iraku i Siriji.

"To što nisu izgrađene snage naroda koji je pokrenuo proteste protiv Assada ostavilo je veliki prazan prostor koji su sada popunili džihadisti", izjavila je Clinton.

Ona se za vrijeme Obaminog prvog mandata, dok je još bila američka državna sekretarka, snažno zalagala za naoružavanje sirijskih pobunjenika.

Obama je prošlog četvrtka dao dozvolu za ograničene vazdušne udare na ekstremističku terorističu organizaciju Islamska država u Iraku, ali je rekao da neće ponovo slati vojsku u tu zemlju.

Međutim, Clinton smatra da Obama nema strategiju odbrane od ovih prijetnji.

Na pitanje o Obaminom sloganu "Ne činite gluposti", kazala je: "Velike nacije trebaju organizacione principe, a riječi poput 'Ne činite gluposti' to nisu".

Uz sve ovo Clinton je pružila snažnu podršku Izraelu i premijeru te zemlje Benjaminu Netanyahuu, prenosi Guardian.