Svijet
0

Obama: Iskoristimo našu moć mudro

Beta
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama rekao je da SAD u sukobu s ekstremistima iz Islamske države moraju izbjeći greške iz prošlosti i da taj rat ne mogu voditi same.

Obama je time, ocjenjuje agencija Associated Press, u redovnom nedjeljnom obraćanju napravio razliku između vojne kampnje koju je pokrenuo protiv Islamske države i ratova u Iraku i Afganistanu koje je pokrenuo njegov prethodnik u Bijeloj kući George Bush mlađi.

"Da bismo se izborili s ovakvom prijetnjom, moramo biti pametni. Moramo iskoristiti našu moć mudro. I moramo izbjeći greške iz prošlosti. Američka vojna moć je neuporediva, ali ovo ne smije biti rat samo Amerike", rekao je Obama.

On je dodao da slanje velikog broja američkih borbenih trupa da vode kopneni rat na Bliskom istoku nije najbolji način da se pobijedi Islamska država, jer to ne bi bilo u interesu SAD, već bi samo "dodatno potpirilo ekstremizam".

-Potrebna je ciljana, nemilosrdna protivteroistička kampanja protiv Islamske države koja kombinuje američku zračnu moć, doprinos naših saveznika i partnera, i dodatnu podršku snagama koje se bore protiv tih terorista na terenu. I to upravo radimo - rekao je Obama.

Američkoj kampanji protiv Islamske države u Siriji i Iraku pridružilo se više zapadnih, kao i arapskih zemalja.