|

Hillary Clinton 23. januara svjedoči u Kongresu o napadu u Bengaziju

Hillary Clinton 23. januara svjedoči u Kongresu o napadu u Bengaziju
0
F
FENA
15.1.2013. u 09:58
2
komentara
0

dijeljenja
Hillary Clinton 23. januara svjedoči u Kongresu o napadu u Bengaziju Hillary Clinton
Kongresno saslušanje američke državne tajnice Hillary Clinton o septembarskom napadu na konzulat u Bengaziju održat će se 23. januara, nekoliko dana prije nego što napusti vladu Baracka Obame, saopćio je predsjednik odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa Ed Royce.
- Moja je namjera usredotočiti u tom saslušanju se na razlog zbog kojeg taj napad nije bolje anticipiran, koje su greške dužnosnika State Separtmenta te koji se nedostaci dužnosnika moraju popraviti kako bi se bolje osigurali naši diplomatski kompleksi u inostranstvu i zaštitili naši diplomati, kazao je republikanac Ed Royce.

Hillary Clinton prvotno je trebala svjedočiti 20. decembra, ali su je viroza i potres mozga primorali da odgodi sudjelovanje na kojem inzistiraju republikanci u Kongresu.

U napadu naoružane grupe na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra prošle godine ubijen je ambasador SAD-a u Libiji Christopher Stevens i još tri diplomatska službenika, a 10 osoba je ranjeno.

Istraga napada, koja je još u toku, izazvala je brojne kontroverze u američkoj politici, pri čemu opozicioni republikanci koji imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa insistiraju na odgovornosti demokratske administracije i State Departmenta zbog propusta u osiguranju i sporim reakcijama na napad, koji su po njima pridonijeli pogibiji američkih diplomata.

Državna tajnica Clinton trebala bi napustiti dužnost nakon inauguracije predsjednika Baracka Obame 21. januara, a nakon što Senat potvrdi njegovo imenovanje, naslijedit će je demokratski senator John Kerry.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...