Moguća nasljednica Hillary Clinton
0

Republikanci traže svjedočenje Susan Rice o napadu u Bengaziju

SRNA
Susan Rice i Hillary Clinton
Susan Rice i Hillary Clinton
Republikanci traže da ambasadorica SAD u UN Susan Rice, koju mnogi vide kao nasljednika Hillary Clinton na mjestu državnog sekretara, svjedoči pred Kongresom zbog svoje izjave nakon napada u septembru u kome je ubijen američki izaslanik u Libiji.

Dva uticajna republikanca u Senatu, John McCain i Lindsey Graham i danas su potvrdili svoje protivljenje pokušaju američkog predsjednika Baracka Obame da postavi Rice na dužnost koja zahtjeva potvrdu Senata.

"Ona ima dosta toga da objasni. Radoznao sam da saznam zašto nije povukla svoju izjavu", rekao je za televizijski kanal CBS McCain, član senatske Komisije o oružanim snagama.

Obama je prošli četvrtak upozorio republikance da se, ako imaju problem sa načinom na koji SAD rješavaju pitanje napada u Bengaziju u Libiji, radije okome na njega, a ne na Rice.

McCain je odgovorio da bi radije da predsjednik ne gubi vrijeme da se ljuti na njega, već umjesto toga da iskoristi to vrijeme i utvrdi šta se tačno dogodilo u Libiji i kako se tako nešto može spriječiti u budućnosti.

"Ona će jednom morati doći da svjedoči, bilo iza zatvorenih vrata, bilo javno", rekao je televiziji "Fox" republikanac Saxby Chambliss, potpredsjednik Komisije za obavještajne pitanja Senata.

On je dodao da će sigurno biti otvoreno ročište. "U nekom trenutku ona će morati da dođe i kaže šta su joj predsjednik ili Bijela kuća naložili da kaže", dodao je on.

Republikanci su kritikovali Rice što u nedjelju, pet dana nakon napada 11. septembra na američku ambasadu u Bengaziju, rekla da je preliminarna istraga utvrdila da je napad bio rezultat protesta zbog antimuslimanskog filma, a da se nije radilo o unaprijed smišljenom napadu.

Američki ambasador u Libiji Christopher Stevens i još tri druga Amerikanca ubijeni su u napadu koji je postavio pitanja u vezi sa bezbjednosti diplomatske misije, podacima koje je američka obavještajna služba imala i reakcijama SAD na napad.

Bijela kuća saopštila je da se izjava Rice bazirala na najboljim informacijama koje je ona u tom trenutku imala.