Svijet
1

Hiljade Nigerijaca u kampovima bez hrane traže spas od Boko Harama

Klix.ba
Teror Boko Harama uzrokovao je šestosedmično odgađanje predsjedničkih izbora u Nigeriji, no Nigerijci koji su pobjegli od ruku ovih ekstremista smatraju kao će njihova moć biti obuzdana do tada.

Desetine hiljada Nigerijaca pobjeglo je od militantne grupe Boko Haram i skrivaju se u Kamerunu. Strahuju za svoje živote. Hrane je premalo, a izbjeglički kamp je prevelik i za zalihe vode koje imaju.

Veliki broj šatora UNHCR-a postao je novi dom za ove porodice koje su pobjegle iz Manoue. Među njima su i Halima Adam i njeno petero djece. Plačući je ispričala novinaru Sky Newsa kako su joj militanti boko Harama ubili muža, a da je ona morala pobjeći u Kamerun kako bi spasila sebe i djecu. Predsjednički izbori njima nisu prioritet, glavno je preživjeti.

"Gladna sam", plačući je rekla 12-godišnja djevojčica Aisha, dok njena trogodišnja sestra pita majku: "Hoće li nam dati hrane ili vode?".

Boko Haram je ubio muža Halime Adam koja je ostala s troje djece
Boko Haram je ubio muža Halime Adam koja je ostala s troje djece

U kampu se nalazi blizu 47.000 izbjeglica i većina njih smatra kako su ih vlada i nigerijska vojska "ostavile na cjedilu".

"Vojska nas je prodala borcima Boko Harama. Samo se igraju s njima. Bilo nas je 30, a Boko Haram je ubio 27 od nas. Ja sam samo jedan od troje preživjelih. Vojska Nigerije radi s Boko Haramom. Prodali su siromahe Nigerije", reko je Yohanna Ayamesi, jedan od izbjeglica.

Prema pisanju Sky Newsa, ovo je mišljenje većine ljudi u kampu. Boko Haram intenzivirao je napade i ubijanja u pokušaju da napravi vlastiti kalifat širom Zapadne Afrike, kao što to radi IDIL. Nasilne borbe prelaze granice Nigerije i izbjeglice više nigdje nisu sigurne, pa ni u Kamerunu, jer se i tamo dešavaju napadi militanata grupe Boko Haram.

Kamerun, Nigerija, Niger, Benin i Čad dogovorili su se da udruže snage i okupe vojsku od 8.750 trupa, koje će se od sljedećeg mjeseca boriti protiv Boko Harama. Planiraju očistiti područje do održavanja izbora, no većina civila smatra da je to beznadežan slučaj.