{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hiljade Nigerijaca u kampovima bez hrane traže spas od Boko Harama

9.2.2015. u 15:29
1
15
Hiljade Nigerijaca u kampovima bez hrane traže spas od Boko Harama
1
Hiljade Nigerijaca u kampovima bez hrane traže spas od Boko Harama
Teror Boko Harama uzrokovao je šestosedmično odgađanje predsjedničkih izbora u Nigeriji, no Nigerijci koji su pobjegli od ruku ovih ekstremista smatraju kao će njihova moć biti obuzdana do tada.
Desetine hiljada Nigerijaca pobjeglo je od militantne grupe Boko Haram i skrivaju se u Kamerunu. Strahuju za svoje živote. Hrane je premalo, a izbjeglički kamp je prevelik i za zalihe vode koje imaju.

Veliki broj šatora UNHCR-a postao je novi dom za ove porodice koje su pobjegle iz Manoue. Među njima su i Halima Adam i njeno petero djece. Plačući je ispričala novinaru Sky Newsa kako su joj militanti boko Harama ubili muža, a da je ona morala pobjeći u Kamerun kako bi spasila sebe i djecu. Predsjednički izbori njima nisu prioritet, glavno je preživjeti.

"Gladna sam", plačući je rekla 12-godišnja djevojčica Aisha, dok njena trogodišnja sestra pita majku: "Hoće li nam dati hrane ili vode?".

Boko Haram je ubio muža Halime Adam koja je ostala s troje djece
Boko Haram je ubio muža Halime Adam koja je ostala s troje djece


U kampu se nalazi blizu 47.000 izbjeglica i većina njih smatra kako su ih vlada i nigerijska vojska "ostavile na cjedilu".

"Vojska nas je prodala borcima Boko Harama. Samo se igraju s njima. Bilo nas je 30, a Boko Haram je ubio 27 od nas. Ja sam samo jedan od troje preživjelih. Vojska Nigerije radi s Boko Haramom. Prodali su siromahe Nigerije", reko je Yohanna Ayamesi, jedan od izbjeglica.

Prema pisanju Sky Newsa, ovo je mišljenje većine ljudi u kampu. Boko Haram intenzivirao je napade i ubijanja u pokušaju da napravi vlastiti kalifat širom Zapadne Afrike, kao što to radi IDIL. Nasilne borbe prelaze granice Nigerije i izbjeglice više nigdje nisu sigurne, pa ni u Kamerunu, jer se i tamo dešavaju napadi militanata grupe Boko Haram.

Kamerun, Nigerija, Niger, Benin i Čad dogovorili su se da udruže snage i okupe vojsku od 8.750 trupa, koje će se od sljedećeg mjeseca boriti protiv Boko Harama. Planiraju očistiti područje do održavanja izbora, no većina civila smatra da je to beznadežan slučaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: