Svijet
0

Nigerija: Militanti Boko Harama oteli 200 žena i muškaraca

Anadolija
Militanti Boko Harama oteli su 200 ljudi iz sela Bintiri u državi Borno na sjeveroistoku.

"Militanti su upali u selo i odveli oko 200 mještana, među kojima su žene i muškarci", izjavio je za AA Jubrin Gunda, glasnogovornik Snaga za zajedničko djelovanje, utjecajne lokalne grupe za zaštitu građana.

Gunda je dodao da je incident prijavljen provincijskim sigurnosnim snagama.

"Prisilno regrutovanje muškaraca je očito očajan pokušaj militanata da podupru svoje snage, za koje znamo da su na izmaku snaga u posljednjih nekoliko mjeseci", rekao je Gunda.

Sredinom aprila su snage Boko Harama otele više od 200 učenica iz njihovih dormitorija u Chiboku, državi Borno. Djevojke se još uvijek nisu vratile kući.

Nigerija nastavlja petogodišnju borbu sa pobunjenicima na sjeveroistoku zemlje.

Snage Boko Harama u posljednje vrijeme često izvode nasilne aktivnosti, okupiravši više područja širom Adamawae, Bornoa i Yobe, tri nigerijske države koje su najviše pogođene nemirima. Boko Haram okupirane teritorije deklariše "Islamskim halifatom".

Učestao je i broj napada bombaša samoubica, a zabilježen je i povećan broj eksploziva koje militanti postavljaju.

Kako navodi nevladina organizacija u Nigeriji Security Tracker, samo u novembru je na sjeveru zemlje poginulo više od 200 ljudi u samoubilačkim i bombaškim napadima koji se povezuju sa djelovanjem militante grupe.

Guverner države Borno Kashim Shettima nedavno je izjavio da je ove godine u državi ubijeno više od 3.000, a raseljeno više od dva miliona ljudi. Boko Haram zagovara borbu protiv vladine anarhije i korupcije. Grupa je počela djelovati 2000, a postala je nasilna 2009. godine nakon što je njen lider ubijen u policijskom pritvoru.

Vezani članci