Svijet
0

Članovi Boko Harama oteli 30 dječaka i djevojčica, koristit će ih kao vojnike

Klix.ba
Članovi islamističke militantne grupe Boko Haram oteli su najmanje 30 dječaka i djevojčica iz sela u na sjeveroistoku Nigerije tokom vikenda.

Ova otmica je samo jedna u nizu koje je Boko Haram izvršio u posljednje vrijeme. Time je gotovo nestala nada za puštanje 219 djevojčica koje Boko Haram drži od aprila nakon kontroverznog prekida vatre koji su proglasile nigerijske vlasti.

Dobro naoružani članovi Boko Harama su ušli u grad Mafu u državi Borno te su u petak i subotu oteli 30 dječaka i djevojčica. Vijesti o ottmici su se sporo proširile zbog nedostatka telekomunikacija u ovoj regiji, gdje je Boko Haram uništio većinu odašiljača.

"U posljednja dva dana članovi Boko Harama su oteli dječake starije od 13 godina, kao i djevojčice starije od 11 godina. Odveli su ih u svoju bazu i vjerujemo da će ih koristiti kao vojsku", izjavio je član lokalne vlade Shettima Maina.

Prošle sedmice su članovi Boko Harama ubili 17 ljudi u selu Ndongo.

Mnoge porodice su prisiljene napustiti svoje domove zbog straha od Boko Harama. Vojska ne radi ništa da spriječi otmice i ubistva.

Prošle sedmice je oteto 60 žena i djevojaka iz dva kršćanska sela u državi Adamawa.

Vezani članci