Svijet
29

Hiljade mališana preplavilo ulice na Kid's Festu u Tunisu

Klix.ba
Ulice "plavo-bijelog grada" Sidi Bou Saida ove nedjelje poslužile su kao idealna kulisa za održavanje 3. Kid's Festa Tunis.

Hiljade mališana koji su pristigli iz različitih predjela Tunisa uživali su u edukativnom i zabavnom programu čiju je realizaciju pomogao veliki broj nevladinih organizacija, ambasade te više stotina volontera.

Ouided Bouchamaoui, članica Tunižanskog kvarteta za dijalog kojem je prošle godine u Oslu dodijeljena kolektivna Nobelova nagrade za mir, svojim obraćanjem ozvaničila je početak najvećeg događanja za djecu u Tunisu.

"Ovo je prava slika naše zemlje koju želimo poslati u svijet. Uvijek ponavljam kako samo uz angažman svih članova društva možemo postići neslućeni napredak. Oduševljena sam ovim projektom i atmosferom koja danas vlada na ulicama našeg grada te se nadam da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti realizovati slična dešavanja širom Tunisa, ali i regije", istakla je Bouchamoui koja je sa zadovoljstvom prihvatila poziv da postane počasna ambasadorica Kids Festa Tunis.

"Činjenica da je sa nama dobitnica Nobelova nagrade za mir dovoljno govori o odlučnosti civilnog društva u Tunisu da gradi bolju budućnost za generaciju čije vrijeme tek dolazi, a koja je naša publika. U vrijeme kada svijet obilaze slike uplakane djece sa obala Mediterana, ovoliko nasmijanih lica mališana smatram kolosalnim uspjehom i utjelovljenjem ideala i principa koji su glavni pokretači Kids Festivala od njegovog osnivanja", izjavila je Susanne Prahl, direktorica Kids Festivala.

Održavanje jednodnevne manifestacije označilo je uspješan nastavak internacionalnog proširenja festivalske platforme Kid’s Festivala koji je prije trinaest godina pokrenut u glavnom gradu Bosni i Hercegovini, a ove godine će se održati od 3. do 6. juna.