BiH
173

U šarenoj paradi Kid's Festivala narodne nošnje, fudbaleri, motoristi, mažoretkinje...

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
S velikom radošću djeca iz Sarajeva, ali i drugih gradova naše zemlje dočekala su današnji dan i svečanu paradu ulicama kojom je označen početak 13. po redu Kid's Festivala.

Kao što to svake godine biva, mališani su uoči zvaničnog početka festivala prošli gradom maštovito dotjerani pa smo u koloni mogli vidjeti kostime superjunaka, narodne nošnje, mažoretkinje, fudbalere, fizičare, motoriste, klovnove...

Uz muziku i smijeh kolona je prošla od Sebilja do pozornice na Trgu Alije Izetbegovića, gdje će uslijediti otvaranje programa koji će i ove godine promovisati kulturološku raznovrsnost, inkluziju, sinergiju, zabavu i umjetnost. U njoj su učestvovale bajkerke Kristina i Naida, duvački orkestar KUD Željezara Zenica, disco vozilo, Zeko Duracell, Kodi, "živa" barbika, članovi KUD Baščaršija, članovi Škole fudbala Olimpic i Fudbalske akademije Academia, učenici OŠ Šejh ef. Hadžijamaković, Prve osnovne škole Maglaj, OŠ Rešad Kadić iz Kaknja, OŠ Avdo Smailović iz Sarajeva, članovi KRSG Olimpik, hostese, volonteri i drugi.

Na prvoj pauzi učesnici parade su kod Katedrale gledali nastup breakdance grupe, a na drugoj imali priliku da polože cvijeće i poklone se ubijenoj djeci Sarajeva.

Drugu godinu zaredom Kids festival se održava pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Programski ciljevi i segmenti Kid's Festivala, posebno oni vezani za inkluziju djece s poteškoćama u razvoju, već treću godinu imaju podršku misije USAID-a u BiH.