Libija
0

Hiljade civila i pobunjenika pobjeglo iz Adjdabiye

FENA
Hiljade pobunjenika i civila pobjeglo je u četvrtak iz Adjdabiye zbog još nepotvrđenih navoda da snage Moammara Gaddafija jurišaju ka tom istočnom gradu.

Dopisnik France Pressea javlja da se veliki broj porodica u automobilima i kamionima pridružio pobunjeničkim vojnim vozilima natovarenim raketnim lanserima, u paničnom bjekstvu ka pobunjeničkom uporištu Benghaziju, udaljenom oko 160 kilometara sjeveroistočno od Adjdabiye.

Upravnik bolnice u Adjdabiyi Majbali Yunis rekao je da je veliki broj civila pobjegao zbog nepotvrđenih navoda da se gradu približavaju Gaddafijeve snage, što, kako kaže, nije tačno.

"U gradu su ostali pobunjenički borci zajedno s ljekarima u bolnici, pošto su iz predostrožnosti civili evakuisani u Benghazi", kazao je Yunis, ističući da su svi povrijeđeni pacijenti prebačeni iz Adjdabiye "za svaki slučaj".

Pobunjenici su Adjdabiyu osvojili 26. marta, sedmicu dana nakon što su počeli zračni napadi zapadne koalicije u cilju zaštite civila od napada Gaddafijevih snaga.

Pobunjeničke snage uspjele su dva dana kasnije da se približe Gaddafijevom rodnom gradu Sirtu na zapadu zemlje, ali ih od tada Gaddafijeve snage, uprkos zračnim udarima koalicije, neprestano potiskuju ka istoku.

Već više od sedmicu dana vode se sukobi za kontrolu nad strateški važnom naftnom lukom Brega na istoku zemlje, a Gaddafijeve snage potisnule su pobunjenike na oko 40 kilometara od Adjdabiye.

Za sada nije jasno gdje se trenutno nalazi prva linija sukoba.