Svijet
71

Hiljade balona pušteno kao simbol pada Berlinskog zida

SRNA
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Oko 8.000 helijumskih balona pušteno je večeras u nebo iznad Berlina što je kulminacija obilježavanja 25 godina od pada Berlinskog zida, čime je okončan hladni rat između Istoka i Zapada.

Nekoliko stotina hiljada ljudi okupilo se oko Brandenburške kapije i u cijelom centru Berlina kako bi vidjeli puštanje balona čiji nestanak u nebo predstavlja ujedno i nestanak Zida.

U trenutku puštanja balona Berlinska filharmonija izvela je "Odu radosti" iz Beethovenove 9. simfonije, neslužbenu himnu mira i jedinstva Evrope.

Baloni su označavali lokaciju nekadašnjeg zida, dugog 15 kilometara, da bi prolaznici shvatili šta znači razdvajanje, naveli su ranije organizatori projekta "Svjetlosna granica".

Prije puštanja balona okupljenima se obratio gradonačelnik Berlina koji je izrazio divljenje građanima tadašnje Istočne Njemačke koji su imali hrabrosti da izađu na ulice kako bi tražili više slobode, kao i bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov, te bivši poljski predsjednik Leh Valensa.

Vjeruje se da je više od 100.000 Nijemaca iz Istočne Njemačke pokušalo da pobjegne nakon iznenadnog podizanja Zida u avgustu 1961. godine.

Berlinski zid je od početne barikade od bodljikave žice i protivtenkovskih prepreka tokom godina prerastao u nekoliko desetina metara širok granični pojas, čuvan vatrenim oružjem koje se aktiviralo automatski.

Zid je srušen 1989. godine pod pritiskom stotine hiljada demonstranata.