|

Berlin: Umjesto pravog, zid od balona

Berlin: Umjesto pravog, zid od balona
29
S
SRNA
29.10.2014. u 21:54
4
komentara
29

dijeljenja
Berlin: Umjesto pravog, zid od balona
Povodom 25 godina od pada Berlinskog zida, njemački umjetnici poredaće 8.000 balona duž centralnog dijela nekadašnjeg zida.
Na datum kada su stanovnici istočne Njemačke prvi put mogli slobodno da pređu u zapadni dio grada, 9. novembra, baloni će biti pušteni u vazduh.

"Sada skoro da nema nikakvih ostataka Berlinskog zida i zato želimo da damo fizičko podsjećanje", rekao je Kristofer Bauder, jedan od tvoraca projekata "Granica od svjetla".

On je dodao da su željeli i da stvore nešto što je suprotno veličini, težini i neprobojnosti nekadašnjeg Berlinskog zida i da su zato došli na ideju da to budu baloni jer nemaju ništa sem lakoće i svjetla.

Uz zid od balona, koji će biti postavljen 7. novembra, biće predstavljene i priče o podizanju i postojanju zida.

Zid je postavljen 1961. godine kako bi spriječio da građani iz istočne prelaze u zapadnu Njemačku. Nekoliko hiljada ljudi uhapšeno je, a 136 je poginulo tokom neuspjelih pokušaja prelaska zida.

Na 9. novembar, donatori i osobe koje su lično povezane sa zidom, vezat će poruke za svaki od balona i istovremeno će ih pustiti u vazduh čime se očekuje spektakularan prizor iznad Berlina.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...