{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haos i korupcija u borbi protiv terorizma

S
28.12.2010. u 08:23
0
2
Haos i korupcija u borbi protiv terorizma
0
Haos i korupcija u borbi protiv terorizma
Foto: AP
Američki rat protiv terorizma u Afganistanu i Iraku prate brojni slučajevi zloupotreba i davanja mita, pokazuju rezultati istraživanja britanskog dnevnika "Times".
List ističe da su operacije snabdijevanja američkih snaga hranom i vojnom opremom, od Iraka do Afganistana vrijedne više milijardi dolara, zahvaćene haosom i korupcijom, koji se vrte oko dodjele ugovora američkih vojnih zvaničnika lokalnim snabdjevačima.

"Times" napominje da se trenutno vodi više od stotinu istraga o zloupotrebama u Iraku, dok je najmanje deset američkih vojnih intendanata osuđeno zbog primanja mita od lokalnih kompanija.

"Rat protiv terorizmaa" donio je skromna poboljšanja u službama i infrastrukturi za milione običnih Afganistanaca i Iračana, ali spektakularna bogatstva onima koji su uspjeli da preokrenu situaciju u svoju korist.

Priliv više desetina milijardi dolara godišnje u Afganistan je, i pored nedavnih nastojanja da se stvari poprave, sasvim haotičan, što je rezultiralo unosnom i korodirajućom ratnom ekonomijom.

"Times" kao primjer navodi to što se izgradnja puteva i objekata dodijeljuje zapadnim kompanijama, koje pokupe profit, a posao povjere lokalnim izvođačima, koji ga potom prebace novim podizvođačima.

Prema pisanju lusta, sve to tako ide u nedogled, a rezultat je infrastruktura koja se raspadne za par mjeseci.

"Vrhunac ove apsurdne situacije su ogromni logistički konvoji za snabdjevanje američkih vojnih baza. Organizuju ih zapadne kompanije, koje angažuju lokalne bezbjednosne agencije. U mnogim slučajevima te agencije potplaćuju talibane da ne napadaju konvoje, što znači da zapadni poreski obveznici indirektno finansiraju talibane," piše "Times."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: