{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Washington skeptičan, ali ne spori pravo Irana da pomaže Afganistanu

F
26.10.2010. u 09:44
0
4
Washington skeptičan, ali ne spori pravo Irana da pomaže Afganistanu
0
Washington skeptičan, ali ne spori pravo Irana da pomaže Afganistanu
Philip Crowley
Službeni Washington u ponedjeljak je objavio kako ne spori pravo Irana da finansijski pomaže Afganistanu, reagirajući na izvještaje o vrećama novca koje stižu iz Teherana u Kabul, ali je izrazio skeptičnost prema motivima te pomoći s obzirom na raniju destabilizirajuću ulogu Irana prema susjednim zemljama.
"Ne dovodimo u pitanje pravo Irana na pružanje finansijske pomoći Afganistanu, ni pravo Afganistana da prihvati pomoć. Mislimo da je važno Afganistancima omogućiti da oblikuju svoju budućnost bez negativnih uticaja susjeda", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

"Prepuštamo afganistanskoj vladi da govori o upotrebi finansijske pomoći iz drugih zemalja, ali smo i dalje skeptični prema motivima Irana s obzirom na historiju njegove destabilizirajuće uloge u odnosu na susjede", rekao je Crowley.

On je izrazio nadu da će Iran preuzeti odgovornost i u budućnosti Afganistana igrati konstruktivnu ulogu.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u ponedjeljak je na pres-konferenciji u Kabulu rekao kako njegova vlada prima vreće gotovine kao pomoć Irana.

Na pitanje novinara dostavlja li se novac američkih poreznih obveznika u vrećama Karzaiju, glasnogovornik Crowley je odgovorio "danas više ne".

"Zbog prirode finansijskog sistema Afganistana, postojalo je vrijeme kada je pomoć stizala u Afganistan u obliku gotovine", rekao je.

Većina pomoći SAD-a po njegovim se riječima sada dostavlja elektronski, kroz finansijske institucije.

Na pitanje troši li se taj novac na predsjednika i njegove saradnike, te pogoduje li takav način netransparentnom raspolaganju novcem, Crowley je odgovorio kako je Karzai otvorenim priznanjam da prima gotovinu iz Irana pokazao određenu transparentnost.

Karzaijevo priznanje uslijedilo je tek nakon napisa o vrećama iranskog novca u Kabulu u The New York Timesu u nedjelju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: