Afganistan
0

Angažovanje privatnog osiguranja puni džepove talibana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američko oslanjanje na privatno osiguranje u Afganistanu pomoglo je talibanima da napune džepove, jer te kompanije često ne angažuju lokalno stanovništvo, već ratne vođe i razbojnike, navodi se u izvještaju koji je u četvrtak predstavljen senatskom odboru za oružane snage.

Kongresna istraga u junu otkrila je da su privatni prijevoznici plaćali desetke miliona dolara godišnje afganistanskim ratnim vođama radi zaštite konvoja svojih kamiona.

Predsjedavajući odbora senator Carl Levin izjavio je kako je zabrinut da SAD nesvjesno jača rast policija koje su povezane s talibanima, u vrijeme kada vlada u Kabulu s teškoćama regrutira vlastite vojnike i policajce.

"Potrebno je da zavrnemo slavinu američkih dolara što se slijevaju u džepove ratnih vođa i moćnika koji djeluju protivno našim interesima i doprinose korupciji koja slabi podršku afganistanskog naroda njegovoj vladi", dodao je Levin.

Procjenjuje se da je u Afganistanu na taj način angažovano oko 26.000 ljudi, prenio je Reuters.

U vojsci se ne protive ideji da oni budu otpušteni, ali upozoravaju da to nije praktično, jer popunjavaju praznine kada su saveznički vojnici angažirani u borbenim akcijama.

Vojni dužnosnici smatraju da takav način upošljavanja mladih naoružanih Afganistanaca sprečava njihovo pridruživanju talibanima, a da će se, kako se sigurnost u toj zemlji bude poboljšavala, potreba za privatnim osiguranjem smanjivati.