The Guardian
0

Afganistanski rat podsjeća na vijetnamski

FENA
Foto: AP
Foto: AP
The Guardian se u uredničkom komentaru u srijedu osvrće na nedavni govor američkog generala Davida Petraeusa trupama u Afganistanu, navodeći da je uprkos njegovom zalaganju za smanjenje civilnih žrtava u toj zemlji njihov broj i dalje visok.

NATO tvrdi da mu je osnovni zadatak u Afganistanu zaštita civila, ali postavlja se pitanje do koje mjere međunarodne snage mogu da zaštite građanstvo u okršaju s talibanima, kojima ni vješanje sedmogodišnjeg dječaka zbog navodne "saradnje s okupatorom" ne predstavlja nikakav problem.

Strane trupe su, prema istraživanjima, u prethodnom periodu ubile 30 posto manje civila u Afganistanu nego prošle godine, ali je razlika "nadoknađena" brutalnošću talibana i njihovih saveznika.

List navodi da je najvjerovatniji razlog za sve brojnije napade talibana na civile želja da se uklone prominentni i napredni članovi društva - ljekari, intelektualci i učitelji - ali i da se pošalje poruka da su pobunjenici nadmoćna strana.

Najveći problem je to što i za napade talibana na civile lokalno stanovništvo posredno krivi NATO, koji se doživlajava kao inicijator sukoba.

Djeluje kao da su, zaključuje Guardian, međunarodne snage nučile kako se u Afganistanu ratuje, ali je cijena te lekcije bila toliko visoka da afganistanski rat sve više podsjeća na vijetnamski.