Afganistan
0

Predsjednik Karzai pozvao na podršku NATO kampanji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Afganistana Hamid Karzai pozvao je u nedjelju lidere u Kandaharu da podrže NATO kampanju čiji je cilj da se učvrsti sigurnost u tom uporištu talibana.

Karzai je pozvao narod da sarađuje s njegovom vladom, radi vraćanja dostojanstva, javio je AP.

NATO je već počeo operaciju i očekuje se da kampanja bude još jača sljedećih mjeseci, naveo je AP, a mnogi od oko pola miliona stanovnika provincije Kandahar su skeptični i strahuju da ova operacija može izazvati još prolijevanja krvi.

U nedjeljnom govoru u Kandaharu, Karzai je ponovo pozvao talibane da polože oružje i da se pomire s vladom koju podržavaju SAD i naglasio "hajde da sarađujemo".

Američki general Stanley McChrystal, komandant NATO snaga u Afganistanu, koji je zajedno s Karzaijem u posjeti Kandaharu, je sve pokušao da bi izbjegao da kaže da je operacija Kandahar vojna ofanziva, a portparol predsjednika Vahid Omar je izjavio da Karzai naziva kampanju "proces stabilizacije".

Kako podsjeća AP, pobunjenici su već odgovorili na planove NATO-a i pojačali napade protiv onih koji podržavaju vladu i njene međunarodne partnere.

Samo ovog mjeseca u Afganistanu je ubijeno najmanje 39 stranih vojnika, među kojima 27 Amerikanca, a tokom subote u dvije odvojene eksplozije bombe poginulo je šest afganistanskih policajaca i tri službenika NATO-a, kao i 39 pobunjenika u dvije odvojene operacije - u Kandaharu i Uruzganu.