Svijet
0

Hammond: Ruska intervencija samo jača poziciju IDIL-a u Siriji

Anadolija
Philip Hammond
Philip Hammond
Šef britanske diplomacije Philip Hammond je posjetio sirijske izbjeglice u jordanskom kampu Zaatari i tom prilikom optužio Rusiju da zračnim napadima u Siriji dodatno jača poziciju terorističke organizacije IDIL na terenu.

"Rusi stalno govore da žele pregovarati, ali samo to govore. Problem sa Rusima je taj što i dok pričaju nastavljaju sa zračnim intervencijama i podrškom sirijskom režimu predsjednika Bashara al-Assada“, kazao je Hammond i dodao da su ruski zračni napadi zaustavili i započeti proces povratka sirijskih izbjeglica iz jordanskih kampova.

Izrazivši veliku zabrinutost zbog činjenice da se iza svih loših trendova u Siriji nalaze "ruski prsti“, Hammond je kazao da ruske intervencije otežavaju i međunarodni proces rješavanja sirijske krize.

"Rusija kaže da želi uništiti IDIL, ali ne bombardira položaje te organizacije. Rusi bombardiraju umjerenu opoziciju. Manje od 30 posto ruskih napada za metu ima IDIL i ti napadi samo jačaju IDIL na terenu. Rusi ostvaruju suprotne rezultate od onih za koje se deklarativno zalažu“, kazao je Hammond.

Šef britanske diplomacije je kazao da godinama prati rad ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji vodi i vanjsku i odbrambenu politiku te zemlje, ali da je svih proteklih godina shvatio samo to da se ništa ne može shvatiti, bez obzira na uloženi trud.

"Nemoguće je shvatiti tu politiku. Mi nemamo nikakve ideje o tome šta je plan igre Kremlja. Jednostavno ne znamo. Ne postoji nikakvo vijeće koje razmatra politiku, već je sve satkano u glavi Putina“, tvrdi Hammond.

Na upit novinara da komentira iransku poziciju u procesu rješavanja sirijske krize, Hammond je kazao da se ona ništa ne razlikuje od ruske uloge i da te dvije zemlje sarađuju na očuvanju sirijskog režima.