Svijet
0

Hammond: Samo Putin ima moć da ubijedi Assada u nešto

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Šef britanske diplomatije Philip Hammond tvrdi da je o sirijskom pitanju sa Rusijoom dogovoreno sve osim pitanja političke budućnosti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a da je ruski predsjednik Vladimir Putin jedina osoba na svijetu koja može Assada uvjeriti u nešto.

Britanski ministar Hammond je u programu "Andrew Marr Show" na BBC-u govorio o aktuelnim pitanjima pada ruskog aviona u Egiptu i situaciji u Siriji.

Podsjetivši da je britanska vlada u srijedu suspendirala sve avionske letove ka egipatskom Sharm El-Sheikhu zbog aktuelne istrage i nedavnom padu ruskog aviona u Sinaju i sigurnosnih razloga, Hammond je kazao da će sa danas planiranim posebnim letovima u Veliku Britaniju biti vraćeno 5.000 turista koji su se zadesili u tom gradu i da će vraćanje i preostalih 15.000 turista biti nastavljeno.

Osvrnuvši se na navode britanskih stručnjaka da postoji mogućnost da je ruski avion pao zbog aktivirane bombe u dijelu sa prtljagom, Hammond je kazao da o pitanjima kontrola na aerodromima brine Ministarstvo prometa, a da Velika Britanija svakako revidira sigurnosnu situaciju na nezaštićenim aerodromima u regiji u blizini djelovanja terorističke organizacije IDIL.

Hammond tvrdi da britanska vlada i dalje smatra da bi trebala početi izvoditi zračne napade na položaje IDIL-a u Siriji i da će to pitanje u dogledno vrijeme staviti u parlamentarnu proceduru.

"Mi smo članica koalicije koja broji 60 zemalja. Ukoliko želimo da uspijemo i porazimo IDIL, onda ga moramo uništiti na istoku Sirije gdje je njegova žila kucavica. Za to nam je neophodno da iznađemo političko rješenje građanskog rata u toj zemlji. To je ponovo tema pregovora u Beču. Neophodno je uspostaviti primirje i u dijalog uključiti sve uticajne opozicione grupe. Tako bismo za pregovaračkim stolom imali sve koji vjeruju u budućnost Sirije i mogli bismo pokrenuti efikasnu borbu protiv IDIL-a", kazao je Hammond.

Ističući da o pitanjima budućnosti Sirije i Rusija dijeli uglavnom jednake stavove i mišljenja, Hammond je kazao da nesuglasice postoje samo o pitanju Assadove političke budućnosti.

"Sirijska opozicija, naši saveznici i mi smatramo da Assad ne treba biti dio tranzicijskih procesa, dok Rusija i dalje tvrdi da mu se mora ostaviti pravo da se kandidira na budućim izborima. Bilo bi fantastično da se Assad jednog jutra probudi i kaže da mu je svega dosta i da više ne želi raditi svoj posao. Samo jedna osoba na svijetu ima moć da Assada ubijedi u nešto, a to je ruski predsjednik Vladimir Putin", kazao je Hammond.