Svijet
4

Hammond: Da je interese sirijskog naroda Rusija držala iznad svojih, stradanja su se mogla izbjeći

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako on i njegov britanski kolega Philip Hammond ne razmišljaju na isti način kada je riječ o PYD-u.

Cavusoglu se pridružio petom Tursko-britanskom "Tatlidil" Forumu koji se održava u gradu Bath, u Velikoj Britaniji.

"Za nas su PYD i PKK isti, nema razlike. Jedna teroristička organizacija ne bi trebala biti pouzdan partner za pobjeđivanje druge terorističke organizacije", kazao je Cavusoglu.

Forumu su se, pored dva ministra, pridružili mnogobrojni visoki zvaničnici među kojima se nalazio glasnogovornik predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin, Ambasador Turske u Londonu Abdurrahman Bilgic i Ambasador Velike Britanije u Ankari Richard Moore.

Na uvodnom obraćanju na otvaranju Foruma, govor su održali i Cavusoglu i Hammond.

Cavusoglu je istakao kako Turska, zajedno s Velikom Britanijom, radi na rušenju IDIL-a u Siriji i Iraku.

"Moj stav o PYD-u je nešto drugačiji nego Philipov. Kada pogledate strukturu PYD-a, vidjet ćete terorističke elemente PKK-a. Zadovoljan sam što je primijetio da je PYD saveznik Assadovog režima, ali PYD nije samo saveznik Assada, već i Rusije", rekao je turski ministar i dodao kako Turska na putu za članstvo u Evropskoj uniji (EU) ne želi izgubiti jednu od zemalja koje ju podržavaju na tom putu.

Cavusoglu smatra da Velika Britanija ne bi trebala izaći iz EU i da bi EU oslabila bez te zemlje.

"Naše zemlje vjeruju da prelazni period u Siriji nije moguć s Assadom. Zbog toga se slažem s Philipom o pitanju odlaska Assada. Opozicija još uvijek treba našu podršku. Trebali bismo pojačati pritisak na Rusiju i Assadov režim i omogućiti politički proces u Siriji. Međutim, aktivnosti Rusije u posljednjih nekoliko godina ne dozvoljava nam da budemo optimisti", smatra Cavusoglu.

Tokom bilateralnih razgovora između dva ministra, bilo je riječi o situaciji u regiji i svijetu, prvenstveno o EU, rješenju situacije na Kipru, borbi protiv terorizma i mnogim drugim.

Hammond je prilikom svog obraćanja kazao kako treba biti oprezan zbog vijesti o saradnji YPG-a i režima protiv umjerene opozicije na sjeverozapadu Sirije.

"Jedinstvo sirijske teritorije je za nas nešto o čemu se ne može pregovarati. Kurdska država ne može postojati na sirijskoj teritoriji, ali kurdske grupe kao što su PYD, koji je političko krilo YPG-a, trebaju biti dio političkog procesa u Siriji", smatra Hammond, koji je naglasio važnost odnosa između Turske i Velike Britanije.

On je ukazao na to da Turska ima ekonomiju koja raste zavidnom brzinom. Hammond je dodao da je robna razmjena između dvije zemlje u periodu otkako je formiran Forum "Tatlidil" povećana za 70 posto.

Hammond smatra da je Turska osjetila značajne posljedice krize koja se dešava u susjednoj Siriji. Britanski ministar je istakako kako Turska ima kritičnu ulogu u zaustavljanju osoba koje preko nje pokušavaju otići na sirijsko ratište.

Hammond je kazao kako je Turska bila "široke ruke" kada je riječ o prihvatanju 2,5 miliona sirijskih izbjeglica koje bježe od režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ministar Hammond je naglasio i to da Rusija s koalicijom treba dijeliti informacije i da će se na taj način shvatiti da li ona umjesto umjerene opozicije, na meti ima zaista teroriste. Hammond smatra da ukoliko prekid vatre u Siriji bude nastavljen i ukoliko se održe pregovori u Ženevi, to bi mogao biti značajan napredak u borbi protiv IDIL-a u Siriji.

On je istakao važnost humanitarne pomoći Siriji i dodao kako je Assadov režim prilično spor kada je riječ o zahtjevima Ujedinjenih nacija (UN) o prolasku konvoja s humanitarnom pomoći.

"U Siriji je potrebno pronaći dugoročno političko rješenje. Mi i Turska smo jasni o pitanju toga da Assad neće moći biti dio sirijske budućnosti. Ukoliko on ostane, sirijska kriza će biti nastavljena. Zbog toga bi, radi sirijskog naroda, Assad trebao otići", naglasio je Hammond koji je dodao kako Velika Britanija i Turska na sličan način vide ulogu Rusije u Siriji.

"Da je interese sirijskog naroda Rusija držala iznad svojih uskih interesa, stradanja u Siriji su se mogla izbjeći", smatra ministar vanjskih poslova Velike Britanije.