Svijet
0

Hamas zaprijetio: Napast ćemo izraelski glavni aerodrom tokom dana

Klix.ba
Naoružani odjel Hamasa zaprijetio skorašnjim napadom na izraelski glavni aerodrom kao odgovor na izraelske zračne napada na Gazu u kojima je, prema izvještajima, ubijeno 100 Palestinaca.

Izz el-Deen al-Qassam Brigades upozorio je da planiraju ispaliti rakete na Međunarodni aerodrom Ben-Gurion u Tel Avivu tokom dana. Aviokompanije su morale skrenuti svoje letove kako bi zaštitili putnike.

"U svjetlu izraelskih napada na stanovnike Pojasa Gaze, naoružani pripadnici pokreta Hamas odlučili su odgovoriti na izraelsku agresiju i upozoravamo vas na letove sa Ben Gurion aerodroma koji će biti jedna od naših današnjih meta jer je tu vojna zračna baza", saopćeno je.

Glasnogovornik izraelskog aerodroma kazao je da su sve aktivnosti na aerodromu zaustavljene nakratko nakon što se oglasila sirena za zračnu opasnost, no da su ih ponovo pokrenuli.

Izraelska vojska pokrenula je ofanzivu na Pojas Gaze a mete su militantni pripadnici Hamasa.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Hamasa Ashraf al Qudra kazao je za AP da je 100 Palestinaca u bijeno otkako su dvojica muškaraca ubijena u Bureiju. Nekoliko sati ranije militanti su bombardovali Rafah ubivši šest osoba. Pet od njih, među kojima je i sedmogodišnje dijete, umrlo je u napadima na kuću koja navodno pripada islamskim militantima.

Prema izjvama palestinskih zvaničnika, većina žrtava u protekla četiri dana bili su civili, među kojima ima i dosta djece.

Izraelska vojska kazali su da su pokrenuli ofanzivu kao odgovor na ispaljene rakete sa područja Gaze na Izrael. Rečeno je da je od utorka navečer ispaljeno 550 raketa na Izrael, ali nije bilo žrtava.

Veliki broj raketa Izrael je uspio uništiti, a tri su proletila i iznad Tel Aviva. No, jedna je pogodila benzinsku pumpu u gradu Ashdod u ranim jutarnjim satima, što je izazvalo veliku eksploziju. Nekoliko ljudi je povrijeđeno, od kojih jedna osoba teže.

Prvi put je zabilježeno i da je jedan raketa ispaljena iz južnog dijela Libana, tvrdi glasnogovornik izraelske policije Peter Lerner. Još uvijek nije poznato ko je odgovoran za taj napad, mada je Liban i ranije okrivljen da podržava palestinske radikale. Također je uporište militantne grupe Hezbollah koja izvršila nekoliko napada na Izrael ranije.