Obratili se i Bidenu
17

Hamas se oglasio: Palestinci imaju pravo braniti domovinu, svoja muslimanska i kršćanska sveta mjesta

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Palestinski pokret Hamas reagovao je na izjavu američkog predsjednika Joe Bidena koji je dao podršku Izraelu i obećao pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Hamasa poručuju da su komentari pokušaj "prikrivanja zločina i terorizma izraelske okupacijske vlade nad palestinskim narodom". Zamjeraju Bidenu i to što nije ukazao na zločine koje su izraelske snage počinile nad palestinskim narodom.

"Njegovo obraćanje uključivalo je političke i pravne zablude koje uključuju otvoreno stavljanje na stranu najgnusnije doseljeničke kolonijalne okupacije na Bliskom istoku i pružanje potpunog zataškavanja za izraelsku okupaciju kako bi nastavila masakre nad bespomoćnim ženama, djecom i starijim ljudima i koristila najstrašnije oblike kolektivnog kažnjavanja više od dva milijuna ljudi u Gazi u očitom kršenju svih međunarodnih normi i konvencija", stoji u saopćenju Hamasa.

Dodaju kako su oni zapravo "oslobodilački pokret koji se bori protiv kolonijalne okupacije i brani svoje ljude i njihova prava na slobodu i samoodređenje".

"Operacija oluja Al-Aqsa je pokrenuta kako bi se obranio palestinski narod i zatočenici i džamija Al-Aqsa i stavila tačka na izraelsku agresiju, opsadu i okupaciju njihove domovine. Hamas poziva američku administraciju da preispita svoju poziciju i preokrene svoju politiku dvostrukih standarda u korist izraelske okupacije", piše u saopćenju.

Na kraju su kazali kako će nastaviti borbu sve do konačne uspostave palestinske države.

"Palestinski pokret otpora ponavlja da palestinski narod ima pravo braniti svoju domovinu i svoja muslimanska i kršćanska sveta mjesta, uključujući džamiju Al-Aqsa, sve dok ne ostvare svoje legitimne težnje za oslobođenjem, povratkom i uspostavom palestinske države s Jerusalemom kao svojom prijestolnicom", zaključuje se u saopćenju.