Svijet
296

Hamas optužio 18 Palestinaca za pomaganje Izraelu i javno ih strijeljao

Klix.ba
Pripadnici militantne grupe Hamas danas su javno strijeljali 18 Palestinaca nakon što su ih optužili za saradnju s Izraelom.

Hamasovi pripadnici su strijeljali Palestince dan nakon što su izraelske snage ubile tri Hamasova komadanta. Radi se o militantima s najvišim činovima koji su poginuli tokom šestosedmičnog rata.

Militanti su bili maskirani, a nosili su crnu odjeću. Ubili su sedam Palestinaca koji su imali vreće na glavi i vezane ruke. Učinili su to ispred vjernika koji su izlazili iz džamije Omari na Trgu Palestina. Radi se o prvom javnom pogubljenju od devedesetih godina.

Preostalih 11 Palestinaca su ubijeni u napuštenoj policijskoj stanici.

"Započeli smo operaciju 'davljenja', a meta su oni koji pomažu izraelsku okupaciju, ubijaju naše ljude i uništavaju naše domove", objavljeno je na stranici Al-Majd, koju vodi sigurnosna služba Hamasa.

"Neprijatelju su otkrivali lokacije naših boraca, tunela otpora, bombi, kuća boraca i mjesta gdje sa nalaze rakete, a okupatori su te lokacije bombardovali i ubili naše borce. Zbog toga ih je stigla pravda", navodi se na stranici.

U međuvremenu, sukobi Izraela i Hamasa su nastavljeni. Oko 60 raketa je iz Gaze ispaljeno na izrael, a jedna od njih je pogodila sinagogu u gradu Ashdod, gdje je ranjeno pet ljudi.

Izraelske snage su izvele više od 25 zračnih napada na Gazu u petak, a poginulo je četvero ljudi.

Izrael je počeo ofanzivu na Gazu 6. jula, a cilj je bio prekinuti Hamasovo raketiranje izraelske teritorije. Od tada je poginulo 2.070 Palestinaca, većinom civila. veći dio Gaze je uništen, zbog čega je oko 400.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom, a 1,8 miliona ih je raseljeno. Šezdeset četiri izraelska vojnika i tri civila su poginuli tokom sukoba.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pohvalio saradnju izraelske vojske i unutrašnje sigurnosne službe Shin Bet u napadu u kojem su poginula tri Hamasova komadanta. Radi se o Mohammedu Abu Shamali, Raedu al-Attaru i Mohammedu Barhoumu. Netanyahu je rekao da su ovi komadanti bili na čelu borbe protiv Izraela čak dvadeset godina.

Otkako je isteklo desetodnevno primirje u utorak, Izrael se fokusirao na napade na Hamasove vođe. U utorak je u zračnom napadu pogođena zgrada u sjevernom dijelu Gaze, a poginula je supruga i dvoje djece Mohammeda Deifa, Hamasovoh vrhovnog komadanta.

Deif je osmislio mrežu tunela ispod Gaza, koju militanti koriste za napade na Izrael. On je preživio napad, ali nije poznato gdje se sada anlazi.

U četvrtak je Netanyahu pozvao 10.000 rezervista, čime je najavio mogućnost žestokog napada na Gazu.