Hamas ili Fatah?
15

Hamas nikada popularniji među Palestincima, podrška Abbasu opada

B. H.
Anketa među stanovnicima Zapadne obale i Pojasa Gaze pokazuje da većina palestinskog stanovništva vidi oružanu borbu kao najučinkovitiji način za postizanje nezavisne države.

Popularnost Hamasa lagano je porasla od napada na Izrael 7. oktobra. Iako je i dalje ispod pedeset posto, velika većina Palestinaca izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze smatra ratnim zločinima, a samo manjina stanovništva vjeruje Sjedinjene Američke Države ili zemlje zapadne Europe da se pozabave njima.

Ovi su rezultati također dobiveni detaljnom anketom mišljenja među palestinskim stanovništvom koju je proveo Palestinski centar za istraživanje politike (PCPSR). Organizacija sa sjedištem u Ramallahu ispitala je uzorak od 1.231 osobe o različitim mišljenjima vezanim kako za tekući sukob tako i za širi kontekst.

Istraživanje je provedeno u novembru i decembru i na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Ogromna većina Palestinaca oružanu borbu protiv izraelske vlasti smatra najučinkovitijim načinom za postizanje "palestinskih ciljeva". Istraživanje ocjenjuje ovo mišljenje dijelom kao reakciju na napade jevrejskih ekstremista na Zapadnoj obali.

Ogromna većina Palestinaca također je uvjerena da je cilj izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze potpuno opustošiti teritorij i pobiti ili protjerati stanovništvo.

Podrška Abbasu pada

Duboko nepovjerenje je u palestinske vlasti na čelu s Mahmoudom Abbasom (koje djelomično upravljaju Zapadnom obalom pod izraelskom okupacijom) da su sposobne učiniti bilo što značajno za Palestince. Stranka Fatah koju vodi Abbas ima podršku samo oko 17 posto palestinskog stanovništva i taj udio je nedavno opao.

Uvjerenje da će se dvodržavno rješenje (tj. stvaranje nezavisne i međunarodno priznate države Palestine) provesti u dogledno vrijeme malo je poraslo, ali je i dalje na nivou od samo 34 posto.

S međunarodnog stajališta, vrlo malo Palestinaca vjeruje da bi im SAD ili evropske države mogle nekako pomoći. S druge strane, većina stanovništva smatra da te zemlje pomažu Izraelu u činjenju ratnih zločina u Pojasu Gaze. Od država u okruženju Palestinci najviše nade polažu u Jemen i Katar.