Svijet
0

Ham: Gadafi ima još lojalnih boraca, nije meta SAD-a

FENA
Carter Ham (Foto: AP)
Carter Ham (Foto: AP)
Svrgnuti libijski vođa Muamer Gadafi još ima mali broj lojalnih boraca, ali je njegova sposobnost da utječe na događaje "velikim dijelom eliminirana" i on kao pojedinac nije meta SAD-a, izjavio je danas zapovjednik američkih snaga u Africi (AFRICOM) general Carter Ham.

Gadafi još komanduje nekim borcima, koji se nalaze oko njegovog rodnog grada Sirta, kao i Bani Valida, ali je njegov utjecaj na događaje, iako ne u potpunosti, značajno eliminiran, rekao je Ham, a prenio AFP.

Upitan da li je Gadafi zbog toga legitimna vojna meta, Ham je odgovorio da meta SAD-a nisu pojedinci, već objekti.

Ako se pokaže da je Gadafi prisutan u nekom komandnom ili kontrolnom objektu koji je meta SAD-a, "to neće značajno utjecati na odluku da napadnemo ili ne napadnemo", rekao je Ham.

Za pronalaženje određene osobe koja se krije potrebno je uložiti značajna vojna sredstva i takva misija predstavljala bi skretanje s općeg cilja smanjenja sposobnosti gađanjem komandnih objekata, naveo je Ham.

Mandat misije NATO-a ističe 27. septembra, a kako je u ponedjeljak najavio glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, Alijansa će ove sedmice razmatrati mogućnost produžetka tog mandata.