Svijet
0

Tripoli spreman da razgovara sa pobunjenicima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libija je spremna na dodatne razgovore sa SAD i sa pobunjenicima koji pokušavaju da zbace libijskog lidera Muamera Gadafija, ali Gadafi neće udovoljiti zahtjevima da da ostavku, rekao je portparol vlade Musa Ibrahim. On je dodao da su libijski zvaničnici imali produktivan dijalog sa američkim predstavnicima prošle nedjelje na jednom od rijetkih susreta nakon što je Amerika priznala pobunjenike kao legitimnu vlast Libije.

"Ostali sastanci u budućnosti će pomoći da bude riješen libijski problem", rekao je portparol novinarima u Tripoliju, dodajući da je vlada otvorena za dalje razgovore sa Amerikancima.

Ibrahim je rekao da Gadafi neće napuštati svoju poziciju ili Libiju. 

U međuvremenu, NATO avioni gađali su ciljeve u glavnom gradu Tripoliju, uzrokujući štetu i žrtve, javila je libijska državna televizija ne iznoseći detalje. 

Pogođen je kontrolni i komandni centar, saopštio je NATO.

Očevidac Reutersa rekao je da se danas čulo šest eksplozija, najjače u posljednjih nekoliko nedjelja, a četiri su protresle hotel u kojem su bili smješteni predstavnici stranih medija.

Pobunjenički vođa Mustafa Abdel Džalil je rekao da Gadafi mora javno da se složi da siđe s vlasti prije početka bilo kakvih razgovora. 
"Nema pregovora sa režimom ukoliko Gadafi ne objavi svoj odlazak odnosno povlačenje, i on i njegovi sinovi", rekao je u sedmičnom obraćanju Libijcima preko pobunjeničke televizije.

Dok se Gadafi bori da ostane na vlasti uprkos petomjesečnom građanskom ratu i bombardovanju NATO snaga, Zapad se sve više nada rješenju kroz pregovore. Ali, SAD kažu da Gadafi mora da ide.

Ibrahim je rekao da su libijski zvaničnici, ali ne i sam Gadafi, spremni na pregovore sa pobunjenicima koji sada kontrolišu oko pola Libije, ali samo pod uslovima koje odredi vlada.

"Države ne pregovaraju sa naoružanim bandama", rekao je on. 

Gadafi je apelovao na Libijce da ubijede pobunjenike da se razoružaju i ujedine sa snagama lojalnim vlasti.

U međuvremenu, NATO je bombardovao oblasti u blizini Brege, mjestu nedavnih sukoba. 
Libijska vlada saopštila je da je u ovom napadu poginulo šest stražara u jednoj hidro-centrali, a NATO je saopštio da je meta napada bilo vojno postrojenje, a ne hidro-centrala.

U međuvremenu, zapadne zemlje intenziviraju diplomatske napore, rekao je evropski diplomata, dodajući da će UN pokušati da ubijede zaraćene strane da prihvate plan o prekidu vatre i zajedničku vladu, ali bez uloge Gadafija u tome.