Svijet
0

NATO ne zna je li Gadafi još u Libiji

FENA
Muamer Gadafi (Foto: Reuters)
Muamer Gadafi (Foto: Reuters)
NATO ne zna je li Muamer Gadafi još u Libiji ili je pobjegao kao i stotine drugih zvaničnika iz te zemlje, rekao je u utorak u Bruxellesu glasnogovornik Saveza.

"Iskreno, ne znamo da li je napustio zemlju", rekao je pukovnik Roland Lavoie, glasnogovornik operacija NATO-a, na sedmičnoj novinskoj konferenciji o situaciji u Libiji.

"Gadafi se nije pojavio u javnosti već neko vrijeme i nemamo pouzdanih informacija o tome gdje se trenutno nalazi", rekao je on.

Bivši vođa je ponovo pozvao svoje pristalice da se bore "do pobjede", u poruci koju je u ponedjeljak emitirao jedan televizijski kanal.

Ali "područje na kojem djeluju Gadafijeve snage se smanjuje", rekao je pukovnik Lavoie. Radi se o jednom trouglu jugoistočno od Tripolija između lučkog grada Sirt, oaze Bani Valid i Sebe.

"Situacija u okolini Sirta i Bani Valida je promjenljiva. Sukobi se javljaju u oba grada, ali su koncentrirani u okolini, tako da stanovništvo nije u neminovnoj opasnosti", objasnio je pukovnik.

"Međutim, situacija se može promijeniti vrlo brzo", dodao je on i precizirao da je pristup pravcu koji povezuje dva grada presječen borcima bivšeg režima.

"Informacije dobivene od NATO-a ukazuju na to da su Gadafijeve snage ispalile rakete iz centra Bani Valida, blizu kuća i džamija", rekao je glasnogovornik.

Snage Nacionalnog prijelaznog vijeća nastavljaju da napreduju više na jugoistok, nakon što su porazile Gadafijeve snage blizu oaze El-Džufra, rekao je pukovnik. Čak ni Seba "više nije sigurno utočište" za njih.

NATO je relativizirao opseg kontraofanzive koju su pokrenule Gadafijeve snage na naftni grad Ras Lanuf, istočno od Sirta. Nije još utvrđeno da li je u pitanju akcija komandosa ili sabotaža", ali to ne predstavlja pobjedu za Gadafijeve snage", rekao je pukovnik Lavoie.