Svijet
0

Gadafi: Ostajem u Libiji i borit ću se

SRNA
Moamer Gadafi  (Foto: Reuters)
Moamer Gadafi (Foto: Reuters)
Pukovnik Moamer Gadafi poručio je danas da će ostati na teritoriji Libije u borbi protiv NATO-a i novih libijskih vlasti, demantujući izvještaje o tome da je napustio zemlju i u tajnom vojnom konvoju prešao u neku od susjednih afričkih država.

Njegove prkosne komentare prenijela je sirijska televizija Araj, u vrijeme kada borci Nacionalnog prelaznog savjeta napreduju ka Bani Validu, jednom od posljednjih uporišta Gadafijevih lojalista.

Gadafi, kojeg su pobunjenici svrgnuli prije dvije sedmice poslije 42 godine na vlasti, zatražio je podršku svojih pristalica i rekao da predaja ne dolazi u obzir.

"Odlučni libijski narode, libijska zemlja je tvoja. Oni koji pokušaaju da vam je oduzmu su uljezi, to su plaćenici, oni su psi lutalice. Oni pokušavaju da zauzmu zemlju naših predaka, ali to je nemoguće. Nećemo napustiti zemlju svojih predaka", rekao je Gadafi.

On je dodao u telefonskom pozivu da je omladina spremna da zaoštri otpor "pacovima" u Tripoliju i da "eliminiše plaćenike".

Televizijska stanica prenijela je da je poziv bio upućen iz Libije.

Gadafi je rekao da vojni konvoj koji je ove sedmice prešao iz Libije u Niger "nije prvi" koji je prevezao ljudstvo i robu sa druge strane granice i nazad.
Zvaničnici prelaznog savjeta rekli su da su poslali pojačanja prema Bani Validu poslije izvještaja da je Gadafi pozvao na borbu.

Reutersov izvještač vidio je desetine vozila sa borcima kako se kreću prema tom pustinjskom gradu naoružani ručnim raketnim bacačima, dok uzvikuju parole protiv Gadafija.