Vijeće sigurnosti UN
25

Haley: Amerika je spremna da ponovo napadne Siriju ako budu ludi da nas testiraju

Klix.ba
Nikki Haley (Foto: EPA-EFE)
Nikki Haley (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države spremne su kao "zapeta puška" da ponovo napadnu Siriju, poručila je danas na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ambasadorica SAD-a Nikki Haley.

Ona je istakla da će se to desiti ukoliko vlada predsjednika Bašara al-Asada ponovo odlučiti iskoristiti hemijsko oružje.

"Uvjereni smo da smo onesposobili sirijski program hemijskog oružja. Slike mrtve djece u Dumi nisu bile lažne vijesti. Spremni smo da nastavimo sa pritiskom, ako su dovoljno ludi da nas testiraju", rekla je ona, prenosi Reuters.

Dodala je da će Amerika biti spremna ako sirijski režim "ikada iskoristi ovaj otrovni gas".

"Ruski veto iskorišten je kako 'zeleno svjetlo' za Asada da koristi hemijsko oružje. Naša strategija vezana uz Siriju nije se promijenila, ali Sirija nas je svojim korištenjem hemijskog oružja prisilila da poduzmemo ovu akciju", poručila je dalje.

Vijeće sigurnosti UN-a danas je počelo vanrednu sjednicu na ruski zahtjev, nakon zračnih udara po Siriji pod američkim vodstvom.

Moskva je osudila napad na svoju saveznicu od SAD-a, Britanije i Francuske. Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je to "činom agresije" koji će samo pogoršati humanitarnu krizu u Siriji.